Linkovi

Završen razgovor Dačić - Tači


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)
Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači (arhivski snimak)

Razgovor dvojice premijera, uz posredništvo Evropske unije, o implementaciji sporazuma Beograd - Priština biće nastavljen sutra

U Briselu je u utorak nešto posle 22 časa završen zajednički sastanak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, a nastavak je predviđen za sredu, javio je dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak.

„Mislim da je ovo sastanak koji će biti okončan dogovorom o planu primene briselskog sporazuma koji je postignut prethodnog meseca i verujem da nećemo više gubiti vreme jer vreme prolazi, važno je da dođemo do dogovora kako bi se sporazum sproveo na terenu. I taj dogovor će biti nešto što će pomoći normalizaciji odnosa između dve zemlje, kao i podržati evropsku perspektivu obe zemlje", izjavio je Tači nakon trojnog susreta najavivši da će se u sredu ujutro održati još jedan sastanak i da se nada da će se tada sve završiti.

Na pitanje novinara da li je postignut o pitanjima energetike i telekoma, Tači je odgovorio da je postignut određeni napredak.

"Postignut je izvestan napredak, ali to nije bila tema razgovora večeras, ali će biti uključeno u sledeći sastanak. Profesionalni i tehnički timovi su blizu dogovora o energetici i Telekomu", kazao je kosovski premijer.

Dačić nije davao izjave nakon sastanka.

Zajedničkom sastanku prethodili su bilateralni susreti visoke predstavnice sa premijerima, a od ovih razgovora očekuje se dogovor o sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda koji su dvojica premijera parafirali 19. aprila.

Tači je prethodno uoči sastanaka izjavio da se sastaje sa srpskim premijerom kako bi se finalizirao plan primene sporazuma.

Primena sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od ključnog je značaja, a dogovor o "sasvim opipljivim koracima" za primenu sporazuma je ono što Ešton želi da u Briselu bude ishod razgovora dvojice premijera, kazala je ranije portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Dačić je dan uoči susreta izjavio je da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primene briselskog sporazuma u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom razdoblju.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG