Linkovi

Predsednički izbori u Srbiji 2. aprila, počela oštra kampanja


Serbia Elections
Serbia Elections

U četvrtak su i zvanično raspisani izbori za predsednika Srbije - predsednica parlamenta Maja Gojković raspisala je izbore za 2. april, a kampanja je odmah počela oštro. Lider SNS-a Aleksandar Vučić je bio u Vranju, dok opozicioni predsednički kandidati zahtevaju njegovu ostavku na funkciju premijera ukoliko želi da se kandiduje za predsednika Srbije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za predsednika Srbije za 2. april, dok bi se drugi izborni krug održao dve nedelje kasnije, na Uskrs 16. aprila. Uz apel predsedničkim kandidatima da se građanima obraćaju programima, a ne mržnjom, ona je pozvala građane da izađu na izbore i odaberu najboljeg kandidata.

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je tokom posete Vranju najavio da će tokom izborne kampanje za predsednika Srbije otići na Kosovo, gde, kako je rekao, očekuje da će dobiti podršku od najmanje 70 odsto građana. Takođe, on je odbacio kritike opozicije o blokadi parlamenta:

"Što se tiče Skupštine, to je već za humoristički program. Oni koji su prekidali Narodnu skupštinu za po dva, tri, četiri meseca, nikada nismo u toku izbora sednice Skupštine, ali nikada. A imali smo kampanje po dva i tri meseca. Sad pričaju o nekakvim blokadama, o ne znam čemu sve."

Sa druge strane, predstavnici opozicije i drugi predsednički kandidati pozvali su vlasti da obezbede održavanje fer i demokratskih izbora - po oceni lidera opozicije, potezi koje povlače vlasti i premijer Aleksandar Vučić govore da se upravo oni najviše plaše rezultata predstojećih izbora:

"Ako je neko bio prozivan u ovoj zemlji za to što je na funkciji, a želi da se kandiduje, to sam ja. Iako zakon to nije zahtevao, podneo sam ostavku. Minimum minimuma je da to urade i svi drugi, a pre svega Aleksandar Vučić. Apsolutno je sigurno da ne možemo na ovakav način ići u demokratsku budućnost Srbije", poručio je predsednički kandidat Saša Janković.

"Zahtevamo od Aleksandra Vučića da otkoči, da odblokira rad Narodne skupštine, zahtevamo od Aleksandra Vučića da podnese ostavku na mesto premijera, ukoliko želi da se kandiduje za predsednika Srbije", rekao je kandidat za predsednika Vuk Jeremić.

Kandidat Dveri za predsednika Srbije Boško Obradović pozvao je ostale predsedničke kandidate da, kako je rekao, ostanu jedinstveni u nameri se zaustavi uvođenje Srbije u diktaturu, a lider pokreta Dosta je bilo Saša Radu-lović ističe da dosadašnji potezi ukazuju da Vučić priprema situaciju za masovnu krađu na izborima.

A čelnici SNS su ocenili da su opozicioni predsednički kandidati zainteresovani za destabilizaciju i haos, kao i da sve to planiraju onog momenta kada se suoče sa rezutatima izbora.

XS
SM
MD
LG