Linkovi

Prvi dan predizborne kampanje


Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic

Vodja naprednjaka objasnio je kako je doneo odluku o izborima, a počasni predsednik DS-a napustio je svoju stranku zbog neslaganja sa smerom u kojem je vodi rukovodstvo.

Zvaničan početak predizborne kampanje u Srbiji doneo je i prva iznenađenja - lider naprednjaka Aleksandar Vučić objasnio zašto je odlučio da se ide na nove izbore, bivši predsednik Srbije Boris Tadić napustio DS, a Zorana Mihajlović predvodi listu SNS-a u Beogradu.

Odluku o izborima je doneo sam, bez ikakvih pritisaka, a u odlučivanju se vodio interesima srpskog naroda, izjavio je danas potpredsednik Vlade i lider SNS-a Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je najavio sveobuhvatne ekonomske reforme posle izbora, a govoreći o zadacima buduće Vlade on je istakao usvajanje nacionalnog plana za podršku investicijama, reformu školstva i prosvetnog sistema, ali i usvajanje zakona o radu, stečaju i restruktuiranju 153 preduzeća do 30. juna.

Lider naprednjaka je dao naznake i kako će izgledati buduća Vlada, ukoliko on, kako je rekao, bude odlučivao o tome:

"Biće promena i iz redova ministara Srpske napredne stranke u Vladi Srbije. Veoma sam zadovoljan radom ministra Krstića, zadovoljan sam radom još nekih ministara i biće značajnih promena u redovima ministara SNS-a. Ukoliko ja budem bio taj koji to predlaže, naravno."

A prvi dan predizborne kampanje doneo je i prve krupnije poteze: bivši predsednik Srbije i počasni predsednik DS-a Boris Tadić je napustio stranku zbog, kako je rekao, nesaglasnosti sa pravcem kojim demokrate idu pod novim rukovodstvom. Tadić je rekao i da nije formirao Demokratski front, radikali su najavili da će nosilac njihove liste na predstojećim izborima biti Vojislav Šešelj, dok će Zorana Mihajlović predvoditi listu SNS-a za izbore u Beogradu, iako za sada nije potvrđeno hoće li ona biti i kandidat naprednjaka za gradonačelnika.

Dok se kampanja polako zahuktava, ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je poručio da se nada da tokom predizborne kampanje u Srbiji neće sve zamreti:

"Srbija je u pokretu – pre devet dana su započeli pregovori o pristupanju Uniji, proces u vezi sa Kosovom se nastavlja i tokom predstojeće šestonedeljne izborne kampanje. Naredna runda pregovora je već zakazana u Briselu za 12. februar."

Beograd pažljivo prati i slučaj Olivera Ivanovića: po oceni ministra bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandra Vulina hapšenje Ivanovića predstavlja destabilizaciju Kosova i pokušaj uspostavljanja veštačke ravnoteže između ratnih zločina.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je tim povodom danas rekao da je uputio pismo visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton u kome traži od nje da se uključi u rešavanje tog problema, obzirom na to da je ona, kako je rekao, zaslužna za postizanje Briselskog sporazuma i da je doprinela stvaranju većeg poverenja između Srbije i EU.
XS
SM
MD
LG