Linkovi

Nikolić i Josipović: Napredak u odnosima


Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Tomislan Nikolić, rukuju se tokom susreta u Beogradu, 16. oktobar 2013
Predsednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Tomislan Nikolić, rukuju se tokom susreta u Beogradu, 16. oktobar 2013

Predsednici su poručili da su odnosi dve države dobili novu dimenziju, te najavili stalni dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja, uključujući i pitanje medjusobnih tužbi za genocid i nestalih u ratovima devedesetih.

U odnosima Srbije i Hrvatske odnosima postignut je izvestan napredak, ali ih i dalje opterećuje niz problema, kao što su pitanja nestalih ili međusobne tužbe za genocid – ocenili su danas predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović tokom razgovora u Beogradu.

Josipović kaže da hrvatska vlada još nije donela definitivnu odluku o pitanju tužbe za genocid protiv Srbije, a ukoliko tužbe i opstanu, po rečima hrvatskog predsednika bilo je i težih događaja između dveju država i naroda koji moraju s time živeti. U tom slučaju bi pred sudom biti izneto mnogo istorijskih fakata koje neće biti dobro za čuti i jednoj i drugoj zemlji, dodao je Josipović:

"Kada bi se i rešili neki problemi, u prvom redu mislim na nestale, bilo bi više prostora za razmišljanje o mogućem dogovoru i određenom postupku, koji bi možda, sa jedne strane rezultirao prestankom tog postupka, ali sa druge strane bi neminovno morao pokazati i odnos obe države prema žrtvama rata, koje su bile zaista velike."

Nikolić je posle današnjeg susreta izrazio je uverenje da su hrvatski predsednik i on napravili iskorak u poboljšanju odnosa, da ohrabruje čvrst stav Josipovića o poštovanju zakona o pravima nacionalnih manjina, ali i da postoje problemi u ostvarivanju prava na upotrebu srpskog jezika, proporcionalnoj zastupljenosti u lokalnoj samoupravi i javnim službama, pravosuđu i policiji.

A povlačenje tužbi, bi po rečima Nikolića, ustanovilo potpuni mir između dve države:

"Nikad ne možete reći da su dobri prijatelji oni koji idu na sud. Dobri prijatelji sporove rešavaju pre suda. Bez suda. U mnogim pravnim sistemima imate i legalizovano dogovaranje bez sudskog procesa, kao pokušaj da se ljudi izmire i pomire. Moje je mišljenje da povlačenje tužbi ustanovljava potpuni mir izmeđe naše dve države", konstatovao je predsednik Srbije.
XS
SM
MD
LG