Linkovi

Srbija nastavlja pregovore, EU odlučno za proširenje


Učesnici samita u Parizu
Učesnici samita u Parizu

U Parizu je potpisan sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, a na marginama samita zemalja članica Evropske unije i Zapadnog Balkana postignut je dogovor o deblokadi pregovora Srbije sa EU.

Evropski komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, saopštio je da je na samitu država Zapadnog Balkana i država "Berlinske inicijative ", koji se održava u Parizu, postignut sporazum o deblokiranju nastavka pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Nakon što je Velika Britanija iz, kako se tvrdi tehničkih razloga, držala svoj glas suzdržan, danas je iz Londona stigla dozvola da se podrži otvaranje poglavlja 23 i 24 pregovora sa Srbijom.

Tek par sati iza toga, i Hrvatska je, prema poruci koju je na Tviteru objavio komesar Han, ukinula bokadu na za nju sporna poglavlja pregovora.

U ovom slučaju, Srbija bi na Savjetu ministara spoljnih poslova, zakazanom za 18. i 19. juli, mogla i zvanično da otvori pomenuta poglavlja.

Samit Zapadni Balkan 2016. već daje rezultate, poručio je evropski komesar, koji, zajedno sa visokom predstavnicom EU, njemačkom kancelarkom i francuskim predsjednikom, prisustvuje svečanom potpisivanju osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih od strane lidera država regiona.

Moguću dobru vijest za pregovore Srbije je na neki način najavio i premijer Aleksandar Vučić na putu za Pariz, a imajući u vidu i obećanje novih predsjedavajućih Savjetom ministara EU, Slovaka, koji su deblokadu pregovora Srbije podvukli kao jedan od hitnih prioriteta...

Inače, današnji skup je bio još jedna prilika da se, danas možda važnije nego prije, istakne opredjeljenost svih za stolom za reforme i nastavak proširenja EU.

Domaćin samita, francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da odluka Velike Britanije da istupi iz EU ni na koji način ne dovodi u pitanje obećanja o učlanjenju data zemljama Zapadnog Balkana. Ta obećanja će biti ispunjena uz uslove koji su navedeni na početku tog procesa i koji treba da budu verifikovani, istakao je Oland.

"Moja poruka danas je bila vrlo jasna- naša odlučnost da nastavimo sa procesom proširenja postoji i veoma je važno da je upravo sada naglasimo. Važno je to za evropske institucije, da budu kredibilne u tom procesu , kao što je važno da podržimo reformske agende država Zapadnog Balkana. One rade snažno i ozbiljno i naš interes je da reforme uspiju a proces proširenja napreduje. Dakle, poruka je jasna i glasna: mi idemo dalje", poručila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

U okviru Samita, lideri Zapadnog Balkana potpisali su na konferenciji u Parizu sporazum o osnivanju Kancelarije za saradnju mladih. Sporazum su potpisali premijeri Albanije, Kosova, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

XS
SM
MD
LG