Linkovi

Rehabilitovan Draža: Burne reakcije u Srbiji i regionu


Slavlje pristalica Draže Mihailovića ispred Višeg suda u Beogradu
Slavlje pristalica Draže Mihailovića ispred Višeg suda u Beogradu

Viši sud u Beogradu poništio je presudu kojom je Draža Mihajlović osuđen na smrt 1946. godine i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u tom procesu.

Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je danas odlukom Višeg suda u Beogradu, a ova odluka izazvala je veoma oprečne reakcije - kako u Srbiji, tako i u regionu.
Uz aplauze prisutnih u sudnici, Viši sud u Beogradu poništio je danas presudu kojom je komandant Kraljevske vojske u otadžbini general Dragoljub Draža Mihailović osuđen na smrt 1946. godine i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u tom procesu.

Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga, a kako je istakao sudija Aleksandar Trešnjev, sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili nije, već je isključivo utvrđivao da li je imao fer i pravično suđenje. Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji, ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna:

"Usvaja se zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, pa se utvrđuje da je odluka Vrhovnog suda FNRJ, Vojnog veća od 15. jula 1946. godine, u delu koji se odnosi na Dragoljuba Mihailovića ništavan od trenutka njenog donošenja. I da su ništavne sve njene pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. A rehabilovano lice Dragoljub Draža Mihailović smatra se neosuđivanim."

Današnji događaj privukao je veliku pažnju javnosti, a ispred zgrade suda se okupio veći broj pripadnika ravnogorskog pokreta, ali i antifašističkih udruženja. Uz građane u narodnim nošnjama i sa četničkim obeležjima, u punoj sudnici su bile i pripadnice organizacije Žene u crnom, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, osuđivani član Obraza Mladen Obradović, kao i lider SRS Vojislav Šešelj. Posle izricanja presude, on je pred okupljenima ispred zgrade suda ocenio da je današnja odluka o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića odluka o sveopštem srpskom pomirenju:

"Posle današnjeg dana istoriju Drugog svetskog rata možemo sa punom sigurnošću prepustiti istoričarima, a mi, potomci četnika i partizana možemo zajednički graditi srpsku budućnost."

Rehabilitacija Draže Mihailovića izazvala je brojne reakcije u Srbiji, ali i u regionu. Za lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića ovo nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije.

Sa druge strane lider socijalista Ivica Dačić smatra da rehabilitacija Mihailovića ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini, već, naprotiv, samo produbljuje podele. Nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju, ocenio je Dačić.

XS
SM
MD
LG