Linkovi

Srbija dobila novu vladu


Premijer Aleksandar Vučić sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, polaže zakletvu.
Premijer Aleksandar Vučić sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, polaže zakletvu.

Srbija večeras dobila novu Vladu, koju će i u ovom mandatu predvoditi lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić. Pre glasanja o novoj Vladi, drugog dana rasprave o Vučićevom ekspozeu, varnice su sevale čitavog dana između premijera i opozicije.

Sa 163 glasa “za” i 62 “protiv”, Srbija je večeras dobila novu Vladu, a kako je najavio novi-stari premijer Aleksandar Vučić, prvu sednicu treba očekivati već sutra ujutru u pola sedam. Samoj ceremoniji polaganje zakletve nove Vlade prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i druge javne ličnosti.

Glasalo se javnom prozivkom, a protiv Vučićevog predloga sastava Vlade bili su poslanici opozicije – DS-a, pokreta Dosta je bilo, SDS-a, DSS-a i Dveri, LSV-a i LDP-a:

"Naš najvažniji cilj biće bolji životni standard građana, da se izborimo za bolju ekonomiju, ali i za pravnu državu. Za zemlju u kojoj će svako poželeti da njegovi potomci i naredne generacije ostanu da žive", poručio je Vučić.

Glasanju o novoj Vladi prethodio je još jedan buran skupštinski dan, a raspravu o ekspozeu i danas su obeležile oštre polemike Aleksandra Vučića sa predstavnicima opozicije, pre svih poslanikom DSS-a Đorđem Vukadinovićem i liderom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem:

"U prethodna dva dana građani su preko malih ekrana mogli da vide nasilje koje je sprovodeno od strane mandatara i predsednice Skupštine nad svim narodnim poslanicima. Jedini koji je vređao tokom ova dva dana zasedanja je bio mandatar", kazao je Radulović.

"Kad u raspravi od 16 sati, mandatar govori deset, i još se žali kako je ugrožen i kako je napadnut, onda nemamo o čemu da razgovaramo", ističe Vukadinović.

U raspravi je učestvovalo i više poslanika Srpske napredne stranke, koji su, za razliku od opozicije, hvalili program mandatara Aleksandra Vučića, a Aleksandra Tomić je predložila da se ekspoze proglasi za naučni rad.

A već za sutra, predsednica skupštine Maja Gojković sazvala je prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine na predlog narodnih poslanika, sa četiri tačke dnevnog reda.

XS
SM
MD
LG