Linkovi

Odnosi Srbije i Crne Gore u usponu


Crnogorski premijer Milo Đukanović i premijer Srbije Ivica Dačić tokom ceremonije dobrodošlice u Beogradu
Crnogorski premijer Milo Đukanović i premijer Srbije Ivica Dačić tokom ceremonije dobrodošlice u Beogradu

Posle desetogodišnje pauze, premijer Crne Gore Milo Đukanović boravio u zvaničnoj poseti Srbiji gde je razgovarao sa najvišim zvaničnicima i položio venac na spomen-ploču ispred zgrade Vlade gde je 2003. ubijen premijer Zoran Đindić.

Odnosi Srbije i Crne Gore su na uzlaznoj liniji posle izvesnog zastoja i nema otvorenih pitanja koja se ne mogu rešiti, poručili su danas premijeri Ivica Dačić i Milo Đukanović posle razgovora u Palati Srbija u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Dačić je poručio da Srbija nema nikakve skrivene namere u odnosu na Crnu Goru ni po pitanju njene državnosti ni u odnosu na budućnost, kao i da Srbija želi najtešnje moguće odnose s Crnom Gorom. Treba relaksirati neprirodnu situaciju gde su odnosi bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila suprotna od raspoloženja naših naroda, dodao je premijer Srbije:

"Ako smo mi normalizovali odnose sa svim zapadnim državama koje su priznale nezavisnost Kosova i koje su bile promoteri i sponzori te nezavisnosti, nećemo valjda sa Crnom Gorom da vežabamo inaćenje? Mi smatramo da je to greška."

Dačić i Đukanović su ocenili da dve zemlje treba međusobno da se pomažu u pristupanju Evropskoj uniji i naveli da će u tome pomoći i danas potpisani sporazum o saradnji dve vlade u evrointegracijama.

Crnogorski premijer je rekao da dobre odnose Srbije i Crne Gore objašnjava sporazumni razlaz iz zajedničke države, kada su dve zemlje pokazale da su demokratski zrela društva. Nema ni jednog ozbiljnog problema u odnosima niti nešto nalik nerešivom problemu, dodao je Đukanović:

"Na sreću u prilici smo da popravljamo odnose i da vidimo plodove tih popravki. I zato se, mogu kazati, ovde zaista osećam da sam među prijateljima – i tako je izgledao naš prvi deo programa sinoć, tako je i ovaj drugi deo programa danas. Ubeđen sam da će ti odnosi samo dalje ići uzlaznom putanjom."

Dva premijera su danas razgovarala i o problemu dvojnog državljanstva i zaključili da da dve države imaju različite koncepte za rešavanje tog pitanja i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa. Po mišljenju Dačića od toga ne treba praviti nikakvu dramu, dok je Đukanović naglasio da će se vremenom i manjim politizovanjem ovog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rešenja.
XS
SM
MD
LG