Linkovi

Nikolić sa Izetbegovićem i Radmanovićem


Beograd: Nikolić primio Izetbegovića i Radmanovića
Beograd: Nikolić primio Izetbegovića i Radmanovića

Srbija i BiH će rešiti sve preostale probleme, uključujući i pitanje granice, dogovoreno na današnjem sastanku predsednika Srbije sa članovima predsedništva BiH.

Srbija i Bosna i Hercegovina će rešiti sve preostale probleme, uključujući i pitanje granice, dogovoreno na današnjem sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa članovima Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem i tom prilikom Nikolić je poručio da Srbija želi samo da pomogne, a nikako da odmogne Bosni i Hercegovini.

Zbog ranijih izjava Nikolića, treći član predsedništva Željko Komšić danas nije došao u Beograd, a nakon što je danas saslušao sve primedbe iz Sarajeva, koje su najčešće dolazile zbog njegovih tumačenja određenih događaja iz prošlosti i predsednik Srbije je istakao da više neće biti nerazumevanja između dve države.

Nikolić je rekao da mu važan svaki građanin BiH, ali i da nema ničeg lošeg u tome što kao predsednik Srbije posebno brine o Republici Srpskoj. Konačno, on je poručio da je Srbija spremna da pruži podršku BiH na putu ka EU:

“Srbija je na dobrom putu ka Evropskoj uniji i želi da pomogne BiH da i sama krene ka EU, pošto smo je neopravdano pretrčali, pošto je EU pomalo zaboravila na BiH i ostavila je po strani.”

Izražavajući nadu da će Srbija i BiH u dogledno vreme imati stabilne, normalizovane odnose, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da u BiH ne postoje dve države, već samo jedna, da na Balkanu ne postoje dve srpske države i tako će biti i u budućnosti. Izetbegović je objasnio da je došao u Beograd, jer je bolje da se neke stvari isprave licem u lice i pozvao Nikolića da zajedno krenu putem pravde, istine i pomirenja:

Da bismo išli u budućnost, potrebno je zastati na momenat i zagledati se u prošlost. Zagledati se u ono što se dogodilo u Srebrenici, još jednom pogledati onaj snimak onoga što su uradili pripadnici Škorpiona u BiH, i shvatiti da se takva stvar dogodila 8.372 puta. Niko od zarobljenih nije izvukao živu glavu. Ni deca od 13-14 godina.”

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je ocenio da je ova poseta veoma važna za stabilnost čitavog regiona, zbog čega ovakavi susreti, po njegovim rečima moraju biti česći i bolji. :

S pažnjom u BiH pratimo ono što se dešava između Beograda, EU i Prištine. S pažnjom, jer su to vrlo važni koraci za stabilnost čitavog regiona. Podsećamo danas da BiH nije priznala Kosovo i procenjujem da veći deo građana BiH ni danas nije za to da se prizna Kosovo.”

A pred trilateralni sastanak zvaničnika BiH, Srbije i Turske u maju u Ankari, Nebojša Radmanović je istakao važnost uloge Turske u odnosima na Balkanu i podsetio na uspešnu saradnju BiH, Hrvatske i Srbije.
XS
SM
MD
LG