Linkovi

Dačić i Lagumdžija: Odnosi u usponu


Zlatko Lagumdžija i Ivica Dačić u Palati Srbija
Zlatko Lagumdžija i Ivica Dačić u Palati Srbija

Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su sve bolji i obostrana je želja da se takva dinamika nastavi - ocenili su danas ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija.

Srbija je životno zainteresovana za stabilnost BiH i podržava zajednički put ka EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posle razgovora sa šefom diplomatije BiH Zlatkom Lagumdžijom, i dodao da Srbija želi dobre odnose ne samo sa Republikom Srpskom, već i sa Federacijom BiH i centralnim vlastima u Sarajevu.

Na pitanje o plaćenicima iz Srbije koji ratuju u Ukrajini i drugim zemljama, Dačić je rekao da je potrebno pravno proučiti taj problem i u saradnji sa EU, pronaći odgovor kako da se to ubuduće spreči:

"Nije samo Ukrajina u pitanju, gde ima naših ljudi koji se bore i sa jedne, i sa druge strane – u pitanju je i učešće nekih naših državljana, a kad to govorim uključujem i Kosovo u Srbiju, u Siriji, Iraku, Bliskom istoku. Odnosno islamskim ekstremističkim grupacijama koje prave problema širom sveta."

Ukazujući na činjenicu da je Srbija napravila velike pomake u evropskim integracijama, Lagumdžija je posle današnjih razgovora u Beogradu naglasio da je cilj njegove posete dodatno unapređenje saradnje dve zemlje i davanje pozitivne poruke razvoju odnosa u regionu:

"Zapadni Balkan se ne sme na bilo koji način ostaviti i interes je ukupne svetske zajednice da se ubrza proces ukupne integracije Zapadnog Balkana – nas između sebe, i naše intregacije u EU. Ovo što se dešava u Ukrajini možda je dobar nauk i za EU da je izuzetno važno da Balkan i naše zemlje ne stagniraju."

Šef diplomatije BiH se danas sastao i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a taj susret je protekao u znaku priprema za Konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana u Berlinu 28. avgusta ove godine. Najveća pažnja bila je posvećena zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će biti predstavljeni u Berlinu i mogućnostima za njihovo finansiranje i realizaciju iz fondova EU.

XS
SM
MD
LG