Linkovi

Ljajić i Zvizdić za bolju ekonomsku saradnju


Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom posete Novom Pazaru
Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i predsedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom posete Novom Pazaru

BiH je treće tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner, izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i dodao da se nada da će u narednoj godini izvoz Srbije u BiH premašiti milijadu evra.

Premijer Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Ahmet Davutoglu otkazali su danas zbog magle posetu Novom Pazaru. Ipak, u ovom gradu su se sastali potpredsednik srpske Vlade Rasim Ljajić i predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić.

BiH je treće tržište za Srbiju i četvrti spoljnotrgovinski partner, izjavio je danas potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i dodao da se nada da će u narednoj godini izvoz Srbije u BiH premašiti milijadu evra.

Posle susreta u Novom Pazaru sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem, Ljajić je istakao da će kroz ekonomsku trilateralu Turske, Srbije i BiH uskoro biti otvoreno predstavništvo u Istanbulu koje će finansirati Turska i to će biti prilika da Srbija i BiH predstave svoje poslovne kapacitete:

"Ove godine je prvi put održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH. Nikada do sada takva sednica nije bila održana. Tu smo definisali sve oblasti gde postoji mogućnost da saradnja bude veća, bolja i uspešnija. To su, pre svega, oblasti poljoprivrede, energetike, turizma, građevine."

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić je, odgovarajući na pitanje o nabavci balističkih raketa u regionu, rekao da svi na Zapadnom Balkanu moraju poštovati realnost u kojoj žive. On je istakao da Bosna i Hercegovina nema balističke rakete, kaoi da je priča o naoružanju dobila preveliki publicitet:

"Zemlja o kojoj govorite je Hrvatska, koja je članica NATO pakta i to je verovatno jedan od programa koji NATO pakt sprovodi za svoje članice. Dakle, to nije osobna namera, ili specijalna namera samo za Hrvatsku. S druge strane, naše dve države nisu članice takvih vojnih saveza."

Rasim Ljajić je rekao i da se pregovara sa Turskom o kreditu od 40 miliona dolara, kojim bi se finansirala rekonstrukcija putne mreže u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i na jugu Srbije.

XS
SM
MD
LG