Linkovi

Srbi sa Kosova podeljeni o izlasku na izbore


Glasačko mesto u Mitrovici, 2014. (Arhiva)
Glasačko mesto u Mitrovici, 2014. (Arhiva)

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je danas da će u nedelju 24. aprila učestvovati u orgnizovanju prikupljanja glasova na parlamentarnim izborima koje je raspisala Srbija.

Srbi sa Kosova podeljeni su po pitanju izlaska na te izbore. Dok jedni smatraju da izlaskom na izbore Srbi daju legitimitet izdaji Kosova od strane Beograda, drugi smatraju da je veoma važno da buduća Vlada Srbije ima podršku Srba sa Kosova.

U kratkom saopštenju za javnost misija OEBS-a na Kosovu potvrdila je da će, kako se navodi, "sprovesti operaciju prikupljanja glasova na Kosovu koja će omogućiti biračima sa pravom glasa pristup srpskim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine".

Međutim Srpski nacionalni forum poziva Srbe sa Kosova da u nedelju ne izađu na birališta, već da ostanu kod kuće. Glavni razlog za bojkot izbora je kako navode u forumu taj što Srbi "učestvovanjem u farsi zvanoj Republički izbori u organiziciji OEBS-a postaju saučesnici briselske izdaje i svojim glasovima potvrđuju legitimitet onima koji su odlučni da tu izdaju dovedu do kraja”.

Iz Foruma još navode da se i u najvećem delu politike opozicionih stranaka ne vidi ozbiljna strategija i želja da se Kosovo sačuva kao deo Republike Srbije.

“Uzimajući u obzir jednu izdajničku politiku vlasti u državi Srbiji, da prosto na jedan brutalan način predaju sve ono što ima prefiks 'srpsko' na prostoru Kosova i Metohije i upravo iz tih razloga, mi smo odlučili da pozovemo srpski narod na prostoru Kosova i Metohije da bojkutujemo predstojeće izbore”, rekao je za Glas Amerike potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić.

S druge strane gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić za Glas Amerike kaže da je upravo zbog briselskog dijaloga veoma važno da Srbi na Kosovu u što većem broju učestvuju na parlamentarnim izborima 24. ovog meseca.

"To je veoma važno za sve nas koji ovde živimo. S obzirom da su briselski pregovori u toku i da još uvek nisu završeni Vlada Srbije, tačnije premijer, koji će voditi Vladu treba da ima široku i veliku podršku Srba sa Kosova, obzirom da se radi o nama. I upravo zbog nastavka briselskih pregovara Srbi treba da u što većem broju se odazavu i glasaju na ovim izborima“, rekao je Kostić.

Misija OEBS-a na Kosovu još uvek nije iznela detalje oko sprovođenja izbornih radnji na Kosovu, a u medijima se spekuliše da će oni biti organizovani po istom modelu kao 2014. godine. Tada se u srpskim sredinama glasalo na 90 biračkih mesta.

XS
SM
MD
LG