Linkovi

Srbi najbolji u paraglajdingu u Vršcu


Srpski piloti su bili među najboljima tokom proteklog vikenda u Vršcu gde je održano takmičenje za svetski kup u preciznom sletanju paraglajderom.

Na takmičenju na Vršačkoj kuli u kojem je učestvovalo 111 pilota iz celog sveta i koje je organizovao Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije i opštine Vršac, pobedu je podelilo šest pilota.

Piloti su ovom prilikom poletali sa Vršačke kule sa visine od 399 m. Njihov zadatak bio je da slete na cilj koji je prečnika svega 2 cm, a svako odstupanje od zadatog cilja se “kažnjavalo” poenima.

Svake godine, ovo prestižno takmičenje se održi na četiri svetske destinacije, a ove godine Srbija je ostvarila to pravo zajedno sa Indonezijom, Kanadom i Slovenijom.

Nakon doigravanja, prvo mesto su podelili srpski takmičari Jovan Novak i Iva Pavlov, a na trećem mestu u generalnom plasmanu našao se Valeri Cvetanov iz Bugarske.

U ženskoj konkurenciji, na prvom mestu našla se Rika Vidžajanti iz Indonezije, dok su drugo mesto podelile srpska i indonežanska takmičarka Milica Marinković i Ike Adžu Vulandari.

U takmičenju timova prvo mesto takođe su podelili srpski "No name" i indonežanski tim "Garuda Prima 2".

Četvorica srpskih pilota su prošlu godinu završila u deset najboljih u ukupnom plasmanu svetskog kupa: Ivan Pavlov (7), Slobodan Maletić (6), Dejan Valek (5) i Goran Đurković (1. mesto i pobeda u Superfinalu svetskog kupa). Ove godine najavljuju medalju na svetskom prvenstvu koje će se uskoro održati u Albaniji. Na trećem mestu ove godine u Vršcu našao se tim Češke.

Srbija je trenutno među 56 nacija rangirana kao najbolja na listi koju objavljuje Svetska vazduhoplovna federacija.

Vršac je inače dobro poznato letelište za disciplinu precizno sletanje paraglajderom, na kojem je pre tri godine održano i Evropsko prvenstvo. U susret ovom svetskom kupu, Vazduhoplovni savez Srbije je uz veliku pomoć opštine Vršac vredno radio na proširenju starta kod Vršačke kule, prenosi Vršac online portal.

XS
SM
MD
LG