Linkovi

Voznijacki - prva teniserka sveta


Dvadesetogodišnja Dankinja podigla je pehar namenjen najboljoj teniserki sveta u Pekingu
Dvadesetogodišnja Dankinja podigla je pehar namenjen najboljoj teniserki sveta u Pekingu

Danska teniserka Karolina Voznijacki od ponedeljka će na prvom mestu svetske rang-liste zameniti Amerikanku Serenu Vilijams.

Dvadesetogodišnja Voznijacki postaće prvi državljanin Danske - bilo muškarac ili žena - koji je ikad boravio na vrhu liste najboljih tenisera sveta. Dovoljan broj poena da pretekne mlađu sestru Vilijams, Voznijacki je stekla pobedom nad Čehinjom Petrom Kvitovom i plasmanom u četvrtfinale turnira u u Pekingu. Bilo je 6:3, 6:2 za Dankinju, koja ove sezone ima skor od 56 pobeda i 15 poraza i osvojila je pet titula.

Voznijacki je 20. žena koja je ikad držala prvo mesto svetske rang-liste od 1975, od kada se vodi statistika, i treća u poslednje dve godine, koja je do tog uspeha stigla, a da nije osvojila Grand Slem titulu (Jelena Janković i Dinara Safina su druge dve).

U četvrfinalu turnira u Pekingu, Voznijacki se sastaje sa Anom Ivanović, koja je i sama držala poziciju broj jedan na WTA rang-listi, a danas je ostvarila jednu od najvećih pobeda ove sezone - eliminacijom Elene Dementijeve - 7:6 (2), 7:6 (4).

Serena Vilijams je tokom karijere držala prvo mesto 123 nedelje, ali zbog povrede stopala nije igrala još od jula meseca, kada je na Vimbldonu osvojila 13. Grand Slem titulu u karijeri. kako je danas saopštila, planira da se vrati na teren sledeće nedelje na turniru u Lincu, u Austriji.

XS
SM
MD
LG