Linkovi

Đokoviću druga titula u Melburnu!


Đokoviću druga titula u Melburnu!
Đokoviću druga titula u Melburnu!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je drugu grand slem titulu u karijeri, ponovo na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu.

Tri godine posle prvog trijumfa, Đoković je u finalu Austrelijen Opena pobedio svog dobrog prijatelja Britanca Endija Mareja sa 3:0, po setovima 6:4, 6:2 i 6:3 za dva sata i 39 minuta igre. Samo Marat Safin odigrao je više grand slem turnira od Đokovića između svoje prve i druge grand slem titule (14 naspram Đokovićevih 12, koliko je trebalo i Gustavu Kirtenu).

Dvadeset-trogodišnji Beograđanin dominirao je tokom čitavog meča, oduzeo servis protivniku čak sedam puta, bio mnogo bolji u ključnim segmentima igre kao što su procenat osvojenih poena na drugi servis, "vineri" i neiznuđene greške, pa čak i u izlascima na mrežu.

U jednom trenutku, na prelasku između prvog i drugog seta Đoković je osvojio sedam gemova uzastopno i praktično "prelomio" meč. Marej je brejkom otvorio treći set, Đoković odmah uzvratio sa tri gema zaredom, i uprkos tome što je Marej uspeo da izjednači na 3:3, došao do još jednog, ključnog brejka u osmom gemu, posle čega je iskoristio prvu meč-loptu na svoj servis. Marej je tako i svoje treće grand slem finale - prvo koje nije bilo protiv Federera - izgubio bez osvojenog seta.

S druge strane, Đoković je, kao i pre tri godine, u sedam mečeva izgubio samo jedan set. Tada je to bilo u finalu protiv Conge, ovog puta još u drugom kolu protiv Hrvata Ivana Dodiga, u taj-brejku drugog seta (10:8).

Đoković je u govoru prilikom primanja trofeja pobedio posvetio svoj zemlji i sugrađanima, pomenuvši pritom i žrtve nedavnih poplava u Australiji.

XS
SM
MD
LG