Linkovi

Sporazum o granici CG i Kosova


Crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači potpisuju sporazum u Beču, 26. avgusta 2015.
Crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači potpisuju sporazum u Beču, 26. avgusta 2015.

Pomalo u sijenci juče potpisanog Sporazuma o granici sa BiH, crnogorski zvaničnici potpisali su u Beču istovjetan akt i sa predstavnicima Kosova.

Crnoj Gori je, nakon toga, ostao otvoren samo još teritorijalni spor sa Hrvatskom zbog pitanja Prevlake.

Uz protivljenje prosrpskih stranaka iz Crne Gore koje i dalje smatraju da je Kosovo neodvojivi dio teritorije Srbije, ali uz još veće otpore iz pograničnog područja Kosova gdje tvrde da je Sporazumom oduzeto 12 hektara kosovske terirorije, do dogovora se ipak došlo. Osnov za Sporazum su granice utvrđene 1974. godine i tu za Crnu Goru nije bilo dileme.

Sporazum su potpisali crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim ministarom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Vlade Kosova Isa Mustafa prisustvovali su potpisivanju Sporazuma.

Lukšić je ocijenio da će zahvaljujući Sporazumu biti omogućen lakši život mještana pograničnih područja.

"Treba stvoriti uslove da se Sporazum što prije ratifikuje u parlamentima da se primjenjuju da se što više olakša pogranični promet građanima i jedne i druge države koji će što jednostavnije prelaziti granicu", rekao je Lukšić.

I kosovski šef diplomatije Hašim Tači bio je zadovoljan zbog okončanog posla. On je rekao da je ovo veliki dan za Kosovo i Crnu Goru, ali i za integracione procese na Balkanu. On se u odlučivanju o demarkacionoj liniji pozvao na Ustav iz 1974. i Ahtisarijev plan, uz tvrdnju da između Kosova i Crne Gore nema nikakvog spora.

Nakon što su redstavnici Vlade Crne Gore potpisali su u Beču sporazume o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom i sa Kosovom, jedino otvoreno ostaje pitanje granice sa Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG