Linkovi

Blater: Nisam ja kriv za sve


Predsednik FIFA-e Sep Blater govori na otvaranju Kongresa u Cirihu
Predsednik FIFA-e Sep Blater govori na otvaranju Kongresa u Cirihu

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater odbacio je poziv da podnese ostavku, usled rastućeg političkog pritiska zbog korupcionaškog skandala,

Blater je danas prvi put komentarisao optužnicu protiv 14 sadašnjih i bivših zvaničnika „svetske kuće fudbala“. Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron pozvao je Blatera da podnese ostavku, dok ga je predsednik Rusije Vladimir Putin podržao.

U govoru na otvaranju Kongresa FIFA-e u Cirihu, na kojem očekuje da bude izabran za peti mandat na položaju predsednika, Sep Blater je poručio da se Međunarodna fudbalska federacija nalazi u teškoj situaciji bez presedana.

Znam da me mnogi smatraju direktno odgovornim za reputaciju globalne fudbalske zajednice, bilo da se radi o odluci o organizaciji svetskih prvenstava ili skandalu koji se tiče korupcije. Mi, odnosno ja, ne mogu da nadgledam svakoga, sve vreme. Ukoliko ljudi žele da urade loše stvari, oni će takođe to probati da sakriju. Međutim, ja takođe snosim odgovornost za reputaciju i stanje naše organizacije i moram da pronađem način da popravim stvari. Neću dozvoliti da akcije nekolicine unište vredan rad i integritet ogromne većine onih koji su toliko dali fudbalu“.

Predsednik Evropske fudbalske unije i legenda francuskog fudbala Mišel Platini zatražio je od Blatera da podnese ostavku, ali je on to odbio. Platini je na konferenciji za novinare u Cirihu takođe rekao da će na sutrašnjem glasanju o novom predsedniku Međunarodne fudbalske federacije mnogi od nacionalnih saveza evropskih zemalja podržati Blaterovog rivala, jordanskog princa Alija bin al-Huseina.

"Kao i svi vi – i zahvaljujući mnogima od vas – pratili smo sve što se događa ovih poslednjih dana. Iskreno, za mene, koji volim FIFA-u, koji se divim istoriji FIFA-e, i koji pratim ovo nekoliko godina, osećam se uvređeno. Zgađen sam i muka mi je. Što je mnogo mnogo je“.

U međuvremenu, veliki korporativni sponzori FIFA-e izražavaju zabrinutost zbog skandala, a najjaču poruku za sada uputila je Viza. Finansijski gigant, koji ima sponzorski ugovor sa FIFA-om vredan 25 miliona dolara godišnje, pozvao je „svetsku kuću fudbala“ da preduzme "hitne i momentalne korake" kako bi popravila svoju reputaciju.

FIFA je u 2014. od dugogodišnjih partnera dobila 177 miliona dolara, plus 131 milion na ime sponzorstva Svetskog kupa. Potencijalni potrošači već su izneli pretnje na društvenim medijima da će bojkotovati robne marke povezane sa FIFA-om

"Da sam ja jedan od glavnih sponzora, svakako bih želela da znam lkakav će biti epilog. Želela bih da vidim kažnjavanje, i stvaren promene, strukturalne promene. Verovatno i promenu na vrhu, pre nego što bih uopšte razmislila o produžetku sponzorstva. Ukoliko do toga ne dođe, onda sponzori neće imati izbora nego da odu negde drugde", kaže analitičar Ketlin Bruks.

FIFA je jedna od najmoćnijih orgnaizacija na svetu i ostvaruje prihod koji se meri u milijardama dolara. Upravo to je ono što ove optužbe čini još alarmantnijim, kaže Dejvid Veber sa Univerziteta Vorvik.

"Koliko tog novca je moglo da se uloži u razvojne projekte u zemljama poput Južne Afrike i Brazila, ili drugih. Umesto toga, sve je završilo u džepovima zvaničnika FIFA-e".

FIFA-ini glavni sponzori već su bili u nezgodnoj situaciji i pre poslednjih otkrića. Prošle nedelje su pozvali Međunarodnu fudbalsku federaciju da se ozbiljno pozabavi problemom ljudskih prava za strane radnike, koji rade na izgradnji objekata za Svetski kup u Kataru 2022.

Putin optužuje SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je Sjedinjene Države zbog podizanja optužbi protiv zvaničnika FIFA-e, rekavši da se radi o pokušaju Vašingtona da proširi svoju jurisdikciju na druge zemlje.

Putin je takodje rekao da Sjedinjene Države pokušavaju da spreče ponovni izbor predsednika FIFA-e Sepa Blatera. Rusiji je inače povereno organizovanje svetskog prvenstva u fudbalu 2018. što će biti predmet posebne istrage koju su pokrenule švajcarske vlasti.

Putinov komentar usledio je posle sličnog jučerašnjeg saopštenja ruskog ministarstva inostranih poslova u kojem su Sjedinjene Države optužene za "ilegalnu ekstrateritorijalnu primenu američkog prava".

XS
SM
MD
LG