Linkovi

Specijalni tužilac: Crna Gora izbjegla “neviđeni užas”


Crnogorska policija privodi osumnjičene na saslušanje u izbornom danu, 16. oktobra 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Crnogorska policija privodi osumnjičene na saslušanje u izbornom danu, 16. oktobra 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, saopštio je u četvrtak uveče da su državljani Srbije, osumnjičeni za terorizam i stvaranje kriminalne organizacije, namjeravali da se maskiraju u uniforme crnogorskih policajaca i pucaju na građane Crne Gore.

On je, gostujući u emisiji Načisto TV Vijesti, rekao da dokazi protiv grupe uhapšene noć uoči izbora upućuju na sumnju da se radi o pokušaju terorizma, te da je 16. oktobra spriječeno da „Crna Gora bude zavijena u crno“.

„Računali su da zauzmu Skupštinu Crne Gore, uđu u uniformama, maskirani u pripadnike crnogorske policije, da iz Skupštine zapucaju u pravcu okupljenih građana, kako bi simulirali da to rade pripadnici Uprave policije“, rekao je Glavni specijalni tužilac. „Ova teroristička grupa, uz prolivanje nevine krvi građana je htjela da zauzme Skupštinu zarobi premijera i komanduje Skupštinom“.

Prvi čovjek crnogorskog Specijalnog tužilaštva rekao je da ima dokaze da je postojao plan da u jednom trenutku u Skupštinu uđu neki političari i građani, te da su u tužilaštvu znali da im je cilj bio eliminisanje Posebne jedinice policije.

On je rekao da je identifikovan komandant grupe koja je trebalo da pomogne osumnjičenima, i dodao da se sumnja da su ti ljudi napustili Crnu Goru, te da je njihova lokacija nepoznata.

Prema njegovim riječima, spriječeno je da oružje kojim je grupa navodno trebala da izvrši terorističke akte uđe preko Albanije u Crnu Goru, kao i da je ono uništeno.

„Imali su najsavremenija sredstva komunikacije. U toj situaciji nismo mogli da rizikujemo da se ovo realizuj, a ja sam procijenio da bi to bio ogroman rizik“, rekao je on i dodao da je za nedjelju veče pripreman „do sada neviđen užas“.

Katnić je rekao da je u nedjelju pozvao crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića koji je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem, ocjenjujući da je Danilović „bio na visini zadatka“.

Odgovarajući na pitanje zašto je informacija o hapšenju grupe osumnjičenih za pokušaj terorizma morala da bude objavljena u toku izborne tišine, on je rekao da tužilaštvo nije moglo da prećuti informaciju da se priprema državni udar.

Viši sud u Podgorici odredio je jednomjesečni pritvor za 14 osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada na crnogorske institucije i premijera, dok je preostalih šest uhapšenih sa "beogradskom" grupom pušteno na slobodu.

XS
SM
MD
LG