Linkovi

Generalni štrajk paralisao Španiju


Sukobi na protestima u Madridu
Sukobi na protestima u Madridu

Radnici u Španiji učestvuju u burnom 24-očasovnom štrajku protiv obuhvatne reforme rada i novih mera štednje koje vlada sutra treba da obelodani.

Protesti u Madridu su poremetili javni prevoz i rad fabrika i oštro smanjile broj letova na domaćim i inostranim linijama. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je najmanje 58 demonstranata uhapšeno, pretežno zbog blokiranja autobuskog saobraćaja, i da je devet osoba povređeno.

Španski sindikati dovode u pitanje tromesečni rad konzervativne vlade premijera Marijana Rahoja, naročito izmene zakona o radu. Kompanijama se novim zakonom olakšava otpuštanje radnika i smanjenje plata. Pojedini demonstranti su nosili transparente sa natpisom „Nećemo radne reforme“, a jedan od njih, železnički radnik, tvrdi da novi zakon daje poslodavcima nepravičnu prednost u odnosu na radnike.

Španska ekonomija se bori sa teškoćama i približava drugoj recesiji od 2009. Stopa nezaposlenosti od 23 odsto je najviša u Evropskoj uniji. Međutim, vlada je izložena pritisku evropskih komšija i međunarodnih finansijskih tržišta da dodatno smanji troškove i deficit.

Vlada sutra treba da obelodani smanjenje budžeta za 2012. u iznosu od više milijardi dolara. Ministar finansija Kristobal Montoro je izjavio da nije bitno koliko radnika štrajkuje, nego da li zemlja može da se vrati na čvrste ekonomske temelje. On je naglasio da vlada „neće da ustukne“.

XS
SM
MD
LG