Linkovi

Papa poziva na veću etiku u ekonomiji


Španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija poželeli dobrodošlicu Papi Benediktu XVI u Španiji 18. avgust, 2011.
Španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija poželeli dobrodošlicu Papi Benediktu XVI u Španiji 18. avgust, 2011.

Papa Benedikt XVI za ekonomske nevolje Evrope krivi ekonomiju koju pokreće isključivo želja za profitom.

Papa je razgovarao sa novinarima u svom avionu neposredno pre današnjeg dolaska u Madrid gde će prisustvovati četvorodnevnom festivalu katoličke omladine.

On je rekao da ekonomije treba da budu rukovodjene etikom i služe zajedničkom dobru, umesto da budu zasnovane na „maksimalizaciji profita.“

Ovo je treća poseta Pape Španiji od kako je postao poglavar Rimokatoličke crkve. Poseta pada u vreme kada je stopa nezaposlenosti u Španiji porasla na 21 odsto. Nezaposlenost posebno teško pogadja špansku omladinu te je Papa apelovao na veliki broj mladih koji su mu poželeli dobrodošlicu na aerodromu da neguju svoju veru.

Papi su takodje dobrodošlicu ukazali kralj Huan Karlos i drugi visoki funkcioneri. Papa Benedikt će se sastati sa španskim premijerom Hose Luisom Rodrigesom Sapaterom, čija vlada je uvela neke političke mere kojima se crkva protivi, uključujući ublažavanje španskog zakona o razvodu, ukidanje resktrikcija na abortus, legalizaciju brakova parova istog pola i dozvolu homoseksualnim parovima da usvoje decu.

Vrhunac proslave Svetskog dana omladine obuhvata misu na kojoj će biti održana kolektivna ispovest i molitva bdenja u subotu u Papinom prisustvu, kao i služenje mise u nedelju ujutru.

Više od milion mladih katolika iz zemalja širom sveta će, prema očekivanjima, doputovati u Španiju da bi prisustvovala Papinoj poseti.

XS
SM
MD
LG