Linkovi

Pobeda nacionalista u Kataloniji


Regionalni predsednik Arturo Mas
Regionalni predsednik Arturo Mas

Savez regionalnog predsednika Artura Masa, koji se zalaže za otcepljenje od Španije, nije međutim uspeo da obezbedi većinu od 135 poslaničkih mesta

Nacionalističke partije u Kataloniji na severoistoku Španije, pobedile su na jučerašnjim regionalnim izborima, ali nisu uspele da dobiju mandat za referendum o nezavisnosti.

Zvanični rezultati pokazuju da su većinu mesta osvojili nacionalisti, ali da savez sadašnjeg regionalnog predsednika Artura Masa, koji se zalaže za otcepljenje od Španije, nije uspeo da obezbedi većinu od 135 poslaničkih mesta.

Socijalistička partija, koja se ne zalaže za nezavisnost, izgubila je osam mesta. Arturo Mas se zahvalio na podršci, ali je priznao da će morati da deli vlast. Njegova vlada u Kataloniji je raspisala prevremene izbore u okviru borbe za vlast sa centralnom vladom premijera Marijana Rahoja.

Na bogatu i industrijski razvijenu Kataloniju otpada 20 odsto bruto nacionalnog proizvoda, i Katalonci veruju da ne dobijaju dovoljno od centralnih vlasti u zemlji.
XS
SM
MD
LG