Linkovi

Španija bi mogla uskoro da traži pomoć


Ulaz u Banku Španije, u Madridu
Ulaz u Banku Španije, u Madridu

Evropski zvaničnici ocenjuju da je Španija na ivici da zatraži pomoć drugih zemalja evrozone kako bi spasila svoje banke

Španija još nije zatražila pomoć svojih evropskih suseda ali je nekoliko zvaničnika danas izjavilo da očekuje da Madrid zatraži paket pomoći kada se ključni politički i finansijski lideri okupe na video konferenciji u subotu. S druge strane, u Madridu je potpredsednica španske vlade posle sastanka kabineta saopštila da još nije doneta nikakva odluka o tome.

Potpredsednica španske vlade Soraja Saenz de Santamaria izjavila je da vlada neće doneti odluku pre nego što, u ponedeljak, dobije procenu Medjunarodnog monetarnog fonda, a zatim i dva nezavisna revizora koje je vlada u Madridu angažovala. Ministarstvo ekonomije na svom vebsajtu je saopštilo da se te procene očekuju najkasnije 21. juna.
“Vlada mora da poštuje odredjene procedure pre donošenja bilo kakve odluke o ciframa. Zbog toga, čim budemo približno znali koja je suma potrebna našem finansijskom sistemu, vlada će zauzeti stav o tome.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u medjuvremenu saopštila da Španija još nije zatražila stranu pomoć u rešavanju problema svojih banaka, te da Berlin neće na nju vršiti pritisak da to uradi. No, ona je dodala da su sve potrebne institucije spremne ako zemlja odluči da zatraži pomoć.

Ekonomista Rafael Pampiljon kaže da spasavanje španske ekonomije mimo njenog bankarskog sektora ne značilo katastrofu za tu zemlju.

Ako umesto da se spasavaju samo banke, mora da se spasava cela španska ekonomija, to bi značilo da trojka, koju bi formirali Evropska centralna banka, MMF i Evropska komisija – upravlja španskom ekonomijom, odnosno vodi ekonomsku politiku. To bi, očigledno, značilo smanjenje penzija, smanjenje plata radnika u javnom sektoru, I veću reformu sindikata, ali bismo dobili novac. Spasavanje ne bi samo značilo intervenciju, već bi oni takodje refinansirali naše dugove po mnogo nižim kamatnim stopama od onih koje dobijamo na medjunarodnim tržištima. Spasavanje za nas ne bi bila katastrofa”.

Neki finansijski stručnjaci upozoravaju da Evropljani moraju da intervenišu, jer bi u suprotnom Španija, četvrta najveća ekonomija evrozone, mogla da postane znatno veći problem za Evropu od Grčke.
XS
SM
MD
LG