Linkovi

Uspešno spajanje u svemiru


Privatna svemirska kapsula Dragon pričvršćena za robotizovanu ruku Međunarodne svemirske stanice
Privatna svemirska kapsula Dragon pričvršćena za robotizovanu ruku Međunarodne svemirske stanice

Svemirska kapsula Dragon, privatne američke kompanije Spejs eks, spojila se danas sa Međunarodnom svemirskom stanicom

Rano jutros kontrolori na zemlji su uz pomoć minijaturnih motora pažljivo približili privatno sagrađenu kapsulu bez ljudske posade Međunarodnoj svemirskoj stanici. Dva astronauta na stanici prihvatila su kapsulu robotizovanom rukom i spojili je na jednom od mesta za pristajanje.

Bilo je to istorijsko, prvo pristajanje jedne privatno sagrađene svemirske kapsule uz svemirsku stanicu. Narednih dana, astronauti će iz nje preneti oko 500 kilograma svežih zaliha, a u nju utovariti iskorišćenu i neispravnu opremu radi povratka na zemlju. Kapsula Dragon je predviđena za višekratnu upotrebu.

Kapsulu i raketu Falkon 9 kojom je lansirana, sagradila je kompanija Spejs eks, u vlasništvu milijardera Elona Maska, koji je stekao bogatstvo kada je pokrenuo kompaniju za finansijske transakcije običnih građana preko interneta, zvanu Pej pal. Prosečan uzrast zaposlenih u kompaniji Spejs eks je oko 30 godina. Kompanija predviđa da će kapsula Dragon u dogledno vreme moći da prevozi i astronaute.

Američka svemirska agencija NASA planira da prenos zaliha i astronauta od i do Međunarodne svemirske stanice prepusti privatnim kompanijama kako bi mogla da se usredsredi na letove dublje u svemir. Otkada su američke svemirske letelice tipa šatl povučene iz upotrebe ruska kapsula tipa Sojuz jedino je sredstvo za prevoz ljudske posade do svemirske stanice.
XS
SM
MD
LG