Linkovi

Južni Sudan: Pogođen američki avion


Vojnici u Južnom Sudanu
Vojnici u Južnom Sudanu

U današnjem incidentu, koji se dogodio tokom evakuacije Amerikanaca iz grada Bor, povređena su četiri američka vojnika

Američka vojska saopštila je da su naoružane osobe otvorile vatru na američke avione, angažovane u spasilačkoj misiji u Južnom Sudanu.

U današnjem incidentu, koji se dogodio tokom evakuacije Amerikanaca iz grada Bor, povrijeđena su četiri člana posade.

Vojska je takođe navela da je misija prekinuta i da su sva tri aviona preusmjerena na aerodrom u susjednoj Ugandi. Grad Bor, koji je pod kontrolom pobunjenika, poprište je najžešćih sukoba poslednjih nedelju dana.

Nasilje u zemlji izbilo je nakon što je predsjednik Salva Kir, pripadnik plemena Dinka, optužio bivšeg potpredsjednika Rieka Mašara, iz plemena Nuer, za pokušaj puča. Vlada u Džubi saopštila je da je do sada poginulo više od 500 ljudi, dok su desetine hiljada bile primorane da napuste svoje domove.

Američki državni sekretar Džon Keri najavio je da će poslati specijalnog izaslanika u Južni Sudan kako bi podstakao sukobljene strane da razgovaraju. Ambasador Donald But uskoro bi trebalo da otputuje u to područje.Predsjednik Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija rekao je juče da su Kir i Mašar pristali na bezuslovni dijalog, ali još nije poznato u kojoj formi će biti održan.
XS
SM
MD
LG