Linkovi

Brzo rešenje spora Seula i Tokija?


Južnokorejska predsednica Park Geun Hje i japanski premijer Šinzo Abe
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje i japanski premijer Šinzo Abe

Južnokorejska predsednica i japanski premijer saglasili su se da brzo reše decenijski spor u vezi sa Korejkama koje su bile primorane na seksualno ropstvo tokom japanske okupacije Korejskog poluostrva

Park Geun Hje i Šinzo Abe su to najavili tokom današnjeg bilateralnog samita u Seulu, prvog od kako je japanski premijer preuzeo dužnost 2012. godine, a južnokorejska liderka 2013.

Park je do sada odbijala direktne susrete sa Abeom zbog nespremnosti Japana da prizna patnje takozvanih “žena za utehu” koje su bile primorane da rade u ratnim javnim kućama za japanske vojnike tokom okupacije od 1920. do 1945. godine.

Južnokorejska predsednica, kako je naveo njen savetnik, saopštila je japanskom premijeru da je to pitanje najveća prepreka poboljšanju odnosa sa Tokijom. Šinzo Abe se saglasio sa tim stavom, pa je nakon samita rekao novinarima da taj problem ne bi bi trebalo da bude ostavljen budućim liderima da ga rešavaju.

Sjedinjene Države su se već dugo vremena zalagale za održavanje sličnog susreta, zato što žele bolje odnose Seula i Tokija, u svetlu agresivne Kine i stalne pretnje od Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG