Linkovi

28 žrtava udesa trajekta u Južnoj Koreji


Južnokorejska spasilačka ekipa u blizini mesta gde je potonuo trajekt "Sevol", 18. april 2014.
Južnokorejska spasilačka ekipa u blizini mesta gde je potonuo trajekt "Sevol", 18. april 2014.

Spasilačke ekipe probijale su se kroz jake vodene struje pre nego što su pokušale da uđu u potonuli trajekt u kojem je 268 osoba nestalo u blizini južne obale Južne Koreje.

Vlasti su saopštile da je 28 osoba poginulo ali se očekuje da će taj broj značajno da se poveća. U medjuvremenu, policija je saopštila da je zamenik direktora škole Kang Min-kju, koji je bio predvodnik grupe srednjoškolaca i koji je spasen iz broda, izvršio samoubistvo vešanjem. U poruci koju je ostavio Kang je naveo da se oseća krivim što je preživeo.

Spasioci su koristili kranove da bi podigli brod iz vode i stigli do nestalih, uključujući stotine srednjoškolaca koji su putovali u popularno letovalište na ostrvu Džedžu radi četvorodnevnog odmora i obilaska. Vlasti nisu ustanovile uzrok nesreće, ali su potvrdile da kapetan nije bio za kormilom broda u vreme katastrofe. Vlasti su navele da je protiv kapetana broda Li Džun-seoka pokrenuta krivična istraga.

Južnokorejska predsednica Park Geun-hje zatražila je da se ustanovi uzrok nesreće i da se pronađu odgovorni, ukoliko je nemarnost bila faktor. Frustrirani rođaci koji čekaju na obali i dalje dovode u pitanje brzinu spasilačke operacije. Do sada je spašeno 179 putnika.
XS
SM
MD
LG