Linkovi

Upozorenje Kine povodom teritorijalnih sporova


Sporna ostrva u Južnom kineskom moru
Sporna ostrva u Južnom kineskom moru

Kina je saopštila da se 'čvrsto protivi' stranom mešanju u teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru i upozorava druge azijske zemlje da se uzdrže od 'neodgovornih' komentara o svojim teritorijalnim pomorskim sporovima u regionu.

Današnje upozorenje objavljeno u armijskom dnevniku pada u periodu kad su Filipini jasno stavili do znanja da će pozdraviti američku pomoć u sprovodjenju medjunarodnog zakona u sporovima oko nenaseljenih ostrva Parasel i Spartli – koja su navodno bogata rezervama nafte i prirodnog gasa. Dan ranije dva američka senatora su predložila kongresne rezolucije kojima se Peking optužuje za korišćenje sile u tim sporovima i apeluje da američka vojska „potvrdi i brani slobodu prava na navigaciju' u Južnom kineskom moru.

Izveštaj ponavlja komentare kineskog Ministarstva inostranih poslova u kojem se navodi da su neke zemlje iznele 'neosnovane i neodgovorne primedbe' u pokušaju da prošire te sporove. Predstavnik pomenutog ministarstva je rekao da bi zemlje koje nisu vezane za tu kontroverzu trebalo da dopuste onima koje su umešane da reše svoje probleme direktno. Medjutim, on je takodje podvukao da Peking 'neće pribeći pretnjama niti sili' kako bi rešio teritorijalne sporove sa Hanojem i Manilom.

Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Brunei i Malezija svojataju deo Južnog kineskog mora i ostrva Spartli. Kina, Vijetnam i Tajvan smatraju da im pripadaju Parasels ostrva.

XS
SM
MD
LG