Linkovi

Prva kometa pala na tlo Južne Afrike


(NASA)
(NASA)

Istraživači tvrde da su pronašli delove prve komete koja je pala na Zemlju pre 28 miliona godina i nadaju se da će im to pomoći da razumeju početke našeg svemira.

Istraživači u Južnoafričkoj Republici kažu da su pronašli čvrste dokaze o prvom, poznatom udaru komete u Zemljinu površinu, prije oko 28 miliona godina. To uzbudljivo otkriće u ruralnom dijelu Egipta moglo bi, kako smatraju naučnici, da otkrije nove tajne svemira.

Južnoafrički naučnici kažu da dokazi koje su pronašli sugerišu da je kometa pogodila Zemlju prije oko 28 miliona godina, u pustinji u zapadnom Egiptu. Komadići staklastog crnog kamena pronađeni na toj lokaciji, za koje naučnici kažu da su djelovi komete, mogli bi da pomognu u otkrivanju tajni svemira.

Rezultati istraživanja predstavljeni su ovog mjeseca na univerzitetu Vitvotersrend u Johanesburgu. Meteori i asteroidi često se sudaraju sa našom planetom. Udar komete, kako ističe profesor Dejvid Blok, je međutim jedinstven i uzbudljiv.

“Zato što je kometa zapravo prljava grudva koja se sastoji od kamena pomiješanog sa ledom. I suština je da su atomi koji daju život, atomi ugljenika, kiseonika, azota, argona, neona, kriptona, kodirani u toj maloj hemijskoj fabrici iz prostora izvan sunčevog sistema. Ovo su zrnca kosmičke prašine koja je postojala prije formiranja našeg sistema. Zbog toga sadrže jedinstvene tajne hemijskog sastava oblaka gasa i prašine čijim urušavanjem je nastalo naše Sunce i planete oko njega”, kaže Blok.

Pojedini naučnici razvijaju teorije da su možda upravo zbog udara komete dinosaurusi izumrli prije 65 miliona godina, ali za to nema dokaza. I, kako ističe doktor Marko Andreoli iz Južnoafričke korporacije za nuklearnu energiju, niko nikada nije preživio udar komete, da bi posvjedočio o tome, jer ona obično uništava sva živa bića pred sobom. Andreoli međutim ističe da su dokazi južnoafričkih naučnika za njega jasni.

“Pred nama je neka vrsta astronomskog fenomena", smatra Andreoli.

Geolog Jan Kromers, sa univerziteta grada Johanesburga, kaže da je naučna zajednica podijeljena u pogledu zaključaka njegovog tima da su pronađeni ostaci komete. Kromers je međutim prilično siguran u svoje nalaze.

“Vjerovatno je riječ o kometi, zato što ništa drugo nije moglo da potekne sa krajnih granica sunčevog sistema, da putuje u gravitacionom polju Sunca i slučajno pogodi Zemlju. Ono što se zatim dogodilo, pruža još više podataka. Kada je ušlo u atmosferu, eksplodiralo je. I to je upravo ono što se događa sa kometama u tom slučaju. Ta eksplozija proizvodi nevjerovatnu toplotu, zbog koje je nastalo kvarcno staklo iz Libijske pustinje, koje smo pronašli u tom području", objašnjava Kromers.

Istraživači se nadaju da će im dalje poučavanje ovih djelića komete pomoći da bolje shvate početke našeg svemira.
XS
SM
MD
LG