Linkovi

"Junona" kruži oko Jupitera


Slavlje u NASA-i posle ulaska sonde u orbitu Jupitera
Slavlje u NASA-i posle ulaska sonde u orbitu Jupitera

Svemirska letelica koju pokreće solarna energija počela je da kruži oko Jupitera posle 5 godina i putovanja dugačkog 2,8 milijardi kilometara.

Sonda američke svemirske agencija NASA, Junona (ili na engleskom – Džuno), upalila je svoje motore kasno sinoć kako bi usporila dovoljno da je uhvati Jupiterovo gravitaciono polje. Kontrolori misije u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon u Kaliforniji bili su oduševljeni nakon što su primili signale koji su pokazivali uspešan završetak manevra koji je trajao 35 minuta.

To je fantastično. Timski rad, vreme i napor koji su svi uložili u to i rizik koji je postojao. To je fenomenalno. Mislim, što više znate o misiji, znate koliko je komplikovano bilo i na kraju bez greške. Zaista nemam reči”, saopštila je direktorka misije Dajen Braun.

Junona će provesti sledećih 20 meseci u proučavanju Jupitera, pete po udaljenosti planete od sunca i najveće u sunčevom sistemu, sa ciljem da pomogne naučnicima da saznaju više o osnovama sunčevog sistema i da pronadju znake čvrstog tla ispod Jupiterove oblacima pokrivene atmosfere.

Junona je druga svemirska letelica koja je stigla do Jupitera. NASA-ina sonda Galileo kružila je oko te planete od 1995. do 2003. godine. Misija Junone biće okončana 2018. godine, kada će sonda namerno biti usmerena ka Jupiterovoj atmosferi gde će se raspasti.

XS
SM
MD
LG