Linkovi

UNHCR dostavlja pomoć Somaliji


Žene i deca čekaju u redu za hranu ispred centra za distribuciju Svetskog programa hrane UN-a, Somalija, Mogadišu
Žene i deca čekaju u redu za hranu ispred centra za distribuciju Svetskog programa hrane UN-a, Somalija, Mogadišu

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice dostavila je vazdušnim putem pomoć glavnom gradu Somalije, Mogadišu, prvi put u proteklih pet godina.

Visoki komesar UN-a za izbeglice navodi da je prva pomoć vazdušnim putem dostavljena danas, samo dva dana pošto se islamska ekstremistička grupa Al Šabab iznenada povukla iz glavnog grada. Ta grupa je zabranila operacije većini humanitarnih grupa u oblastima pod njihovom kontrolom, uključujući pet oblasti koje su Ujedinjene nacije proglasile zonama u kojima vlada glad.

Prvi teretni avion dostavio je više od 31 tonu materijala za gradnju skloništa i druge vrste pomoći. Sledeća pošiljka trebalo bi da stigne u četvrtak, dok se treća dostava pomoći očekuje naredne nedelje.

Ujedinjene nacije saopštile su da su teška suša i glad u zemlji primorali 100 hiljada ljudi u Somaliji da dođu u glavni grad u potrezi za pomoći koja bi im spasila život, čime je broj raseljenih u Mogadišu porastao na blizu pola miliona.

Vladine snage uz pomoć vojnika Afričke unije danas su nastavile patrole ulicama Mogadišua. Pojedini pobunjenici iz redova Al Šababa ostali su u glavnom gradu i juče su njihove snage sukobile sa pro-vladinim trupama. Najmanje jedna osoba je ubijena.

XS
SM
MD
LG