Linkovi

Mediteran se okreće solarnoj energiji


Solarna elektrana Nur u Maroku
Solarna elektrana Nur u Maroku

Sredozemno more oduvek je bilo poznato kao bogat izvor sunčeve energije, ali solarne elektrane su u toj oblasti oduvek bile minorne operacije. To više nije slučaj.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, dve zemlje na obali Sredozemnog mora – Maroko i Izrael pokrenule su ogromne solarne elektrane.

Građevinski radnici u pustinji Negev u Izraelu instaliraju ogromna ogledala koja će, kada budu završena, prekriti površinu od milion kvadratnih metara, a njihov zadatak će biti da usmeravaju sunčeve zrake ka visokom tornju.

“To što vidite je podizanje veoma velike termalne solarne elektrane koja će se sastojati od 50 hiljada heliostat ogledala za reflektovanje sunčevih zraka”.

Većina malih solarnih generatora je bazirana na sve jefitnijoj fotovoltažnoj tehnologiji, koja pretvara sunčeve zrake u električnu energiju. Međutim za elektrane, dovoljno velike da proizvode megavate, više se isplati korišćenje koncentrisane solarne energije od koje bi se napravila para za okretanje ogromnih generatora, koji proizvode električnu energiju.

Ta ogledala će automatski pratiti pomeranje sunca po horizontu.

“Imamo bolju kontrolu kroz tornjeve sa Wi-Fi-om, koji su postavljeni širom elektrane i koristimo tehnologiju za energiju pare najnovije generacije”, navodi Eran Gartner, generalni direktor firme Megalim solarna energija.

Kada bude završena iduće godine, solarna elektrana Megalim će proizvoditi 121 megavat struje, što je dovoljno za napajanje 120 hiljada domaćinstava. U međuvremenu, prva faza slične elektrane nedavno je puštena u rad južno od planinskog venca Atlas u Maroku.

Umesto da sunčevi zraci direktno padaju na toranj, parabolična ogledala u elektrani Nur zagrevaju specijani rastvor od soli, na oko 400 stepeni Celzuijusa. Taj rastvor – koji teče kroz cevi postavljene duž sredine ogledala – ostaje vruć do tri sata posle zalaska sunca.

Kada se dovrše sve tri faze 2018. godine, ta elektrana će proizvoditi preko 500 megavata energije, što će zadovoljiti potrebe milion i 100 hiljada Marokanaca.

Predstavnici obe elektrane ističu da su one sagrađene daleko od putanja kojima lete ptice selice.

XS
SM
MD
LG