Linkovi

Solarna energija u izbegličkom kampu u Jordanu


Solarne ploče u izbegličkom kampu Azrak u Jordanu (foto: IKEA Foundation/Vingaland AB)
Solarne ploče u izbegličkom kampu Azrak u Jordanu (foto: IKEA Foundation/Vingaland AB)

Solarna energija osvetljava noćno nebo u Jordanu i olakšava život za 20.000 sirijskih izbeglica kampu, koji svojevremeno nije imao pouzdan izvor struje. Izveštava novinarka Glasa Amerike Fejt Lapidus.

Azrak je drugi po veličini sirijski izbeglički kamp u Jordanu. Od kako je otvoren, pre više od dve godine, ljudi smešteni u njemu živeli su bez pouzdanog pristupa struji. To će se promeniti zahvaljujući novootvorenoj solarnoj elektrani, koju je finansirala fondacija švedske kompanije IKEA.

“To ima ogroman značaj za izbeglice, koje se nalaze u ovom kampu, koji nije imao pouzdani pristup električnoj energiji. To znači osvetljenje, koje je važno za bezbednost, zaštitu tokom noći, za neke to znači hlađenje ventilatorima tokom toplih letnjih dana ili grejanje tokom hladnih zimskih meseci”, navodi Keli Klements, zamenica Visokog komesara UNHCR-a.

“Kada nije bilo struje, nismo mogli da odlazimo i dolazimo kada želimo. U sumrak bismo bili ograničeni na svoje domove. Sada kad imamo struju možemo da odemo kod suseda, uživamo u večeri, ili naši susedi mogu da dođu kod nas, više uživamo, lepo se provodimo i srećniji smo”, priča Farhan Nazal, izbeglica iz Sirije.

A deca mogu da gledaju televiziju, mada to nije najvažnije za Anesa Ahmeda.

“Za početak moja deca, na primer, mogu da uče kad je mrak. Drugo, bilo je veoma toplo u karavanu, a sada imamo ventilator. Imamo i frižider, što znači da imamo hladnu vodu i možemo da čuvamo hranu. Tu je i mašina za pranje veša. Prethodno sam morao da donosim vodu, a moja žena bi prala veš na ruke. Sada joj je mnogo lakše”.

Izgradnja elektrane je takođe pružila priliku za rad oko 50 izbeglica, koji su obučeni i zaposleni da naprave i postave solarne panele. Oni sada imaju veštinu da održavaju i operišu elektranom, a to znanje mogu da upotrebe i na drugim mestima, da pronađu posao izvan izbegličkog kampa.

XS
SM
MD
LG