Linkovi

Školski okrug u Indijani uvodi solarnu energiju


Školski okrug Frimont menja izvor energije sa struje na solarnu energiju.
Školski okrug Frimont menja izvor energije sa struje na solarnu energiju.

Prebacivanje na solarnu energiju za neko domaćinstvo pojeftinilo je čak 60 odsto tokom poslednjih deset godina. Zbog nižih cena, više od milion domaćinstava u Sjedinjenim Državama sada ima instalirane solarne panele. Škole takođe počinu da uviđaju prednosti takvog načina napajanja energijom.

Stanovnici Frimonta, malog grada u severnoj Indijani, oduvek su se oslanjali na sunčevu energiju za zagrevanje svojih polja, ali i da bi privukli turiste na jezera. Načelnik školskog okruga Vilijam Stit sada kaže da i oni počinju da računaju na sunce za proizvodnju energije za škole.

“Tehnologija je toliko napredovala u poslednjih nekoliko godina da je za škole postalo štedljivije i efikasnije, što se tiče potrošnje energije, da se prebace na solarno napajanje”.

Školski okrug će uložiti 3 miliona dolara u solarni projekat, koji bi u potpunosti trebalo da napaja električnom energijom zgrade osnovnih i srednjih škola.

Nekoliko redova od kojih će svaki imati ukupno tri do četiri hiljade panela, biće postavljeni na dva i po hektara poljoprivrednog zemljišta iza srednje škole, koje je u vlasništvu okruga. Taj okrug će takođe iznajmiti opremu od lokalne kompanije za elektrodistribuciju na 20 godina, po fiksnoj ceni.

Međutim Kim Kvik, direktor objekta, kaže da će čak i sa tim dodatnim troškovima, škole uštedeti novac, jer će solarne ploče potrajati 40 godina.

“Taj trošak će nas koštati otprilike isto onoliko koliko sada plaćamo za struju. Dakle u narednih 20 godina troškovi neće rasti. Ako lokalna kompanija za elektrodistribuciju iduće godine podigne cene za 6 odsto, mi ćemo i za 20 godina plaćati isto koliko i danas”.

Za 20 godina, školski okrug će biti vlasnik opreme, što znači da neće plaćati ništa za struju.

S obzirom da su paneli uvek uključeni, Kvik kaže da će okrug uštedeti dodatna sredstva korišćenjem energije, koja će se uštedeti tokom raspusta.

“Ovo radi preko cele godine. Proizvodiće energiju čak i kad je pun mesec”.

Samo tri odsto od ukupno 125 hiljada škola u Sjedinjenim Državama koriste neku vrstu sunčeve energije. I mada ne mogu svi da koriste solarnu energiju za uštedu, Solarna fondacija je utvrdila da bi 72 hiljade škola mogle da uštede novac prebacivanjem na solarno napajanje. Oni bi mogli da instaliraju panele na svoje krovove ili da ih podignu iznad parkirališta. Tim potezom bi većina škola uštedela u proseku milion dolara, u narednih 30 godina.

Prebacivanje na takvu vrstu napajanja električnom energijom bi školama moglo da posluži i kao obrazovni element. Profesori bi mogli da uvrste lekcije o nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici u nastavni program. Sve tri škole u Frimontu će izložiti module kako bi učenici svaki dan mogli da uče koliko se energije koristi i štedi.

“Voleo bih da čujem zajednicu i decu za 40 godina kako kažu ‘čoveče, doneli smo odličnu odluku pre 40 godina kada smo pokrenuli solarni projekat’“, ističe načelnik Vilijam Stilt.

Ukoliko sve bude išlo po planu, solarna polja školskog okruga Frimont će početi sa radom sredinom leta.

XS
SM
MD
LG