Linkovi

Solar impuls 2 na Havajima


Solar impuls 2
Solar impuls 2

Švajcarski avion na solarni pogon uspešno preleteo još jednu deonicu na putu oko sveta, i ujedno oborio rekord u najdužem solo pilotiranju.

Švajcarski avion na solarni pogon sleteo je danas na Havaje u šest sati po lokalnom vremenu, čime je okončan rekordni let preko Tihog okeana i ujedno najriskantniji deo 35 hiljada kilometara dugačkog puta oko sveta bez kapi goriva.

Pilot Solar impulsa 2, Andre Boršberg oborio je rekord u najdužem solo pilotiranju, koji je do sada držao američki avanturista, Stiv Foset.

Boršberg je tokom putovanja spavao po 20 minuta u pilotskoj kabini bez pritiska dok je letelicom upravljao auto-pilot.

Solar impuls 2 je krenuo iz Nagoje u Japanu u ranim satima u ponedeljak pošto je na toj destinaciji proveo neplaniranih mesec dana. Letelica je preusmerena na Nagoju zbog loših vremenskhi uslova početkom juna, kada je iz Nanđinga iz istočne Kine krenuo ka Havajima.

Švajcarac, avanturista Bernar Pikar preći će istim avionom sledeću deonicu puta – od Havaja do Finiksa u Arizoni. Solar impuls će zatim krenuti ka Njujorku, pre nego što se uputi na krajnju destinaciju preko Atlantskog okeana do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dvojica pilota, Boršberg i Pikar su inače švajcarski naučnici koji su napravili Solar impuls 2. Oni su taj projekat započeli 2002. godine.

Ovaj avion sa jednim sedištem, napravljen je od grafitnih vlakana, ima raspon krila od 72 metra, što je više nego raspon krila Boinga 747, a težak je otprilike kao jedan prosečan automobil. Na krilima se nalazi 17 hiljada solarnih ćelija, koje prikupljaju sunčevu energiju kojom se pune baterije ugrađene u avion.

Pikar i Boršberd ističu da im nije cilj da podstaknu revolucionarne promene u avio industriji, već da žele da pokažu da se uz alternativne izvori energije i nove tehnologije može postići nešto za šta mnogi smatraju da je nemoguće.

Ruta Solar impulsa 2 je Oman, Indija, Mjanmar i Kina, tri grada u Sjedinjenim Državama, nekoliko stanica u južnoj Evropi ili severnoj Africi pre dolaska u Abu Dabi, gde je put oko sveta počeo, krajem jula ili početkom avgusta.

XS
SM
MD
LG