Linkovi

U Nemačkoj prikazan najveći solarni brod u svetu


Paluba broda PlanetSolar prekrivena je solarnim ćelijama
Paluba broda PlanetSolar prekrivena je solarnim ćelijama

Ovom brodu nije potrebno nikakvo drugo gorivo osim sunca. Sagrađen je kao jahta tipa katamaran i pokriven sa približno 500 kvadratnih metara solarnih ćelija. Dug je 31, širok 15 i visok 7 i po metara. Inicijator projekta i budući kapetan, Rafael Domjan, kaže će uskoro zaploviti sa njim.

Inicijator projekta i budući kapetan, Rafael Domjan
Inicijator projekta i budući kapetan, Rafael Domjan

"Gotovo je završen i sada ga treba isprobati. To je važan deo projekta pre polaska na put oko sveta. Uzbuđen sam što ću ploviti na njemu," rekao je Domjan.

Zvanično porinuće planira se za april, a na put oko sveta krenuće 2011. Gasni štednjak biće jedini uređaj na brodu koji neće koristiti energiju dobijenu od sunca.

"Tokom svetske turneje koristićemo samo energiju iz našeg solarnog generatora. Štednjak će jedini biti na gas. Električni motor, kompjuter, osvetljenje - sve će dobijati struju iz solarnog generatora," kaže Domjan.

PlanetSolar se već 13 meseci gradi u brodogradilištu Knierim, u Kilu. Šef projekta u Knierimu, Stefen Miler, takođe nestrpljivo iščekuje porinuće.

"Sledeća važna faza biće spuštanje u vodu. Jedva čekamo na to. Danas smo prvi put pokrenuli propeler i sada želimo da to uradimo i u vodi," kaže Miler.

Dizajn broda urađen je u Švajcarskoj, a glavni dizajner je Novozelanđanin Kreg Lumes.

XS
SM
MD
LG