Linkovi

Zabrinutost povodom bezbednosti u Sočiju


Bezbednost na predstojećoj Olimpijadu u Sočiju izvor zabrinutosti
Bezbednost na predstojećoj Olimpijadu u Sočiju izvor zabrinutosti

Stejt Department upozorio je Amerikance koji putuju u Soči da budu oprezni zbog mogućih terorističkih prijetnji.

U Sjedinjenim Država raste zabrinutost u pogledu bezbjednosti američkih sportista i turista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, posebno nakon najnovijih prijetnji islamskih ekstremista. Stejt Dipartment već je izdao upozorenje Amerikancima koji planiraju da putuju u Rusiju, u kojem se navodi da su igre atraktivna meta za teroriste.

Manje od tri nedelje uoči početka Zimskih olimpijskih igara, nove prijetnje ekstremista sve više podstiču zabrinutost u pogledu bezbjednosti Amerikanaca koji će prisustvovati tom događaju. Teroristička organizacija, odgovorna za prošlomjesečne napade u Volgogradu, postavila je na internet video snimak koji navodno pokazuje bombaše samoubice kako prave eksplozive i putuju do svojih meta. Islamski ekstremisti upozorili su da je to samo početak i da se planiraju novi napadi, naročito na turiste.

''Suština je da će Vladimir Putin i ruska vlada biti srećni ukoliko Olimpijske igre prođu bez incidenata.”, kaže Kristofer Svift, profesor na Univerzitetu Džordžtaun.

Stejt Department upozorio je Amerikance koji putuju u Soči da budu oprezni zbog mogućih terorističkih prijetnjia. Pojedini sportisti su se čak sami pobrinuli za svoju bezbjednost i hitne planove za evakuaciju. Jedan američki senator smatra da je previše opasno prisustvati igrama.

“Ja ne bih išao. I ne bih slao svoju porodicu.”, ističe senator Angus King.

Ruske vlasti međutim tvrde da će Olimpijske igre biti bezbjedne, što je u intervjuu televiziji Ej-bi-si poručio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Posao domaćina Olimpijskih igara je da se pobrine za bezbjednost učesnika i posjetilaca. Preduzećemo sve neophodne mjere.”

Američki zvaničnici pak smatraju da ruska vlada treba da bude kooperativnija.

“Ne daju nam pune podatke o postojećim prijetnjama.”, navodi kongresmen Majk Rodžers.

Predsjedavajući Odbora za unutrašnju bezbjednost Predstavničkog doma, Majkl Mekol, otputovao je danas u Soči kako bi procijenio bezbjednosnu situaciju uoči početka Zimskih olimpijskih igara. Mekol je kazao da je najviše zabrinut zbog blizine tog grada regionu koji ima dugu istoriju sukoba.
XS
SM
MD
LG