Linkovi

Snouden: Nisam davao dokumente Kini i Rusiji


Bivši američki obaveštajni analitičar Edvard Snouden
Bivši američki obaveštajni analitičar Edvard Snouden

U intervjuu za Njujork tajms Snouden kaže da je sve poverljive dokumente predao novinarima i da ništa nije poneo kada je pobegao u Moskvu

Bivši saradnik američkih obaveštajnih službi Edvard Snouden, koji je otkrio da američka Nacionalna bezbednosna agencija špijunira svoje građane, kaže da ima “nula šanse” da Rusija i Kina poseduju njena tajna dokumenta.

U danas objavljenom intervjuu za američki list Njujork tajms Snouden kaže da je sve takva dokumente koje je imao predao novinarima u Hongkongu.

Prema njegovim rečima, da ih je poneo kada je pobegao u Moskvu to ne bi bilo u interesu javnosti.

Bivši analitičar takođe je rekao da je veoma dobro upoznat sa kineskim kontraobaveštajnim aktivnostima u sajber prostoru i da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) zna da je on štitio poverljive informacije od kineskih špijuna.

Ranije ove godine Snouden je obelodanio da je NSA prikupljala informacije o komunikacijama američkih građana.

On je rekao da je odlučio da sve obelodani kada je video jedan interni izveštaj NSA o prisluškivanju telefonskih razgovora, koje je sprovodila Bušova administracija bez sudskih naloga. Snouden je rekao da je taj program namerno zaobilazio važeće zakone o prisluškivanju.

U intervjuu za Njujork tajms Snuden je rekao da, ako najviši državni funkcioneri mogu da nekažnjeno krše zakon, onda “tajne sile postaju krajnje opasne”.
XS
SM
MD
LG