Linkovi

Prestižna izložba u Smitsonijanu


Prestižna izložba u Smitsonijanu
Prestižna izložba u Smitsonijanu

Izložba ručno izrađenih ukrasnih i umetnički oblikovanih predmeta u muzeju Smitsonijan u Vašingtonu je jedna od najprestižnijih u Sjedinjenim Državama, ali je najteže i kvalifikovati se za nju. Ove godine, izlagalo je više od sto umetnika, iz 12 različitih oblasti od izrade keramike, stakla i metala do nameštaja, garderobe i nakita.

Džoš Simpson se već godinama bavi izradom ukrasnih predmeta od bojenog stakla, ali pošto je fasciniran i svemirom, svoje dve strasti spaja u predmete koji podsećaju na galaksije i sfere koje naziva planetama.

“Svi moji radovi su na neki način povezani sa perspektivom odnosno posmatranjem neba sa Zemlje ili Zemlje iz svemira.”

Poput mnogih drugih umetnika u Sjedinjenim Državama Simpson izlaže svoje umetničke radove širom zemlje. Najdraža mu je godišnja izložba u muzeju Smitsonijan. Međutim, od 1200 umetnika koji podnesu zahtev za izlaganje samo 120 uđe u najuži izbor. Simpson već 30 godina redovno podnosi zahtev za izlaganje u Smitsonijanu. Njegovi radovi su bili prihvaćeni samo tri puta.

Izložba umetničkih radova u Smitsonijanu je verovatno bolja od bilo koje druge, međutim mislim da je lakše biti primljen na Harvard nego izlagati u Smitsonijanu.”

Izlaganje je komplikovan posao. Četrdeset osam sati pre otvaranja izložbe, Simpsonov brat Kim vozi osam sati od njegove kuće i studija u Masačusetsu do vašingtonskog muzeja gde istovaruje staklene predmete. Sutradan sledi raspakivanje i ukrašavanje izložbenog prostora. Posao je završen taman pred početak svečanog otvaranja. Iako je to stresan posao, Džošu je drago da su njegovi umetnički predmeti od stakla deo postavke.

“Moja umetnost je staklo, ali isto tako, sa svakim predmetom koji kupite, dobili ste i deo mene. Nadam se da će on u vama probuditi osećaj da putujete kroz svemir i dočarati uzbuđenje koje sam ja osetio gledajući snimke koje je napravio svemirski teleskop Habl.

Simpsonovo interesovanje za svemir se pojačalo kada je oženio Kejdi Kolman, astronautkinju Nase koja je u svemiru bila tri puta.

“Vraćala se sa hiljadama snimaka koji su mi pomogli u onome što stvaram.“

Ketlin Vajt Kersen, volonterka u muzeju Smitsonijan, oduševljena je Simpsonovim radovima.

Njegovi radovi su me odmah privukli, naročito plavetnilo koje vas prosto uvuče u složenost stakla. Zato sam i kupila ovu vazu.”

I pored velike konkurencije Simpson se nada da će izlagati u Smitsonijanu i sledeće godine. Prihod od prodatih ulaznica i donacija namenjen je za finansiranje obrazovnih i istraživačkih programa Smitsonijana.




XS
SM
MD
LG