Linkovi

Slučaj Savamala - primer slabosti sistema


Koalicija organizacija civilnog društva
Koalicija organizacija civilnog društva

Koalicija organizacija civilnog društva predstavila je danas izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a kao primer slabosti sistema učesnici su za primer uzeli slučaj "Savamala".

Slučaj "Savamala" baca jako loše svetlo na sve ono što je dobro urađeno u reformi policije, ocenio je danas Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i dodao da reforma policije ne traje od juče već da je to proces koji se sprovodi deset do 15 godina.

Na predstavljanju izveštaja koalicije organizacija civilnog društva o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o pravosuđu, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i bezbednosti, Petrović je istakao da je slučaj “Savamala” pokazao i slabost unutrašnje kontrole u policiji:

"Slučaj “Savamala” baca jedno zaista loše svetlo na sve ovo, da nije dovoljno samo usvajati zakone, nego da se mi zaista sučavamo sa ozbiljnim problemom u primeni tih zakona. Mi sad možemo analizirajući i posmatrajući slučaj “Savamale”, da se zapitamo da li je policija servis građana. Ili je servis političara."

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija je rekao da pojava rukovodilaca u v.d. statusu nije karakteristična samo za policiju nego i za javna preduzeća, pa i za državnu upravu. Po njegovoj oceni, nisu ispunjena obećanja data prilikom donošenja zakona o javnim preduzećima 2012-te i promena zakona 2016-te da će u javna preduzeća biti uvedeno profesionalno rukovodstvo:

"Ko je pratio donošenje Zakona o javnim preduzećima mogao je da čuje obećanja da će javna preduzeća dobiti profesionalni menadžment. U međuvremenu, imamo vršioce dužxnosti direktora u najvažnijim javnim preduzećima, ili imamo direktore koji su izabrani po bivšem, bivšem zakonu. Pre nego što je obaveza raspisivanja konkursa uopšte uvedena.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra je ukazala da pitanje rodne ravnopravnosti predstavlja paradigmu svega onoga što se dešava u Srbiji, jer je velika razlika između onoga što se priča i onoga što je stvarno urađeno u toj oblasti, ukazala je Ignjatović.

Ona je ukazala i da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost tokom cele prošle godine radilo bez budžetskih sredstava, iako je imalo veoma ambiciozan akcioni plan.

XS
SM
MD
LG