Linkovi

Slučaj Savamala - sve što ne valja u oblasti bezbednosti


Savamala
Savamala

Ispred Skupštine Beograda večeras je održan veliki protest građana zbog rušenja objekata u Savamali, a okupljeni su minutom ćutanja odali počast čuvaru objekata u Savamali Slobodanu Tanaskoviću, koji je jutros preminuo na VMA. Okupljeni građani su se zatim uputili u mirnu protestnu šetnju centrom grada, noseći transparente "Skinite fantomke", "Neće vam proći", "Vučić sve zna" i drugi. A slučaj Savamala pominjan je i na današnjoj tribini o otvaranju pregovaračkih poglavlja između Srbije i EU.

Prilikom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu učinjeno je više krivičnih dela – od protivpravnog lišavanja slobode, do uništavanja tuđe imovine i zloupotrebe policije, izjavio je danas Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i dodao da je slučaj Savamala pokazao sve što ne valja u oblasti pravde i bezbednosti.

Na debati o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja, Elek je ocenio da je zbog toga važno da Srbija otvori pregovore u poglavlju 24, jer će nakon toga pregovaračka pozicija postati pravno obavezujući dokument.

"Meni se čini da smo imali koji slučajem otvoreno poglavlje 24 pre mesec dana, kada se desio incident u Savamali, mi bismo se već kandidovali da se to poglavlje blokira. Tako da je zapravo sreća što se do sada nije otvorilo, ali krajem juna biće ta vladina međukonferencija na kojoj će se predstaviti zajednička pregovaračka pozicija Srbije i EU", rekao je Elek.

Po oceni Dragana Dobrašinovića iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, Srbija nije poboljšala stanje u oblasti javnih nabavki. I dalje je veoma mali broj ponuđača, čak i u slučajevima velikih iznosa, rekao je Dobrašinović i kao primer naveo javnu nabavku za Prokop, gde se za posao vredan 26 miliona evra javio samo jedna ponuđač.

U slučaju Prokop postojao je i sukob interesa, zbog čega ponudu tog ponuđača nije trebalo prihvatiti, dodao je Dobrašinović.

"Oni nama odgovaraju ovako: da, tačno je, jeste on bio i tamo, i tamo. I jeste, postoji član zakona o javnim nabavkama koji zabranjuje tu vrstu ponašanja u postupku javnih nabavki. I jeste da bi sada Železnica Srbije, kao naručilac nabavki trebalo da odbiju tog ponuđača kao neprohvatljivu. Ali, kako još kažu, Vlada Srbije nije donela jedan niži pravni akt, pa oni na osnovu tog plana koga nema nisu mogli da donesu interni akt za bornu protiv korupcije. Pa pošto nemaju interni plan – ne znaju kako da se bore protiv korupcije. Vezane su im ruke", objašnjava Dobrašinović.

Danijela Božović iz Beogradske otvorene škole, koja je organizovala današnju debatu o otvaranju pregovaračkih poglavlja, ukazala je da se veliki broj zakona u Srbiji donosi po hitnom postupku i bez odgovarajuće javne rasprave.

XS
SM
MD
LG