Linkovi

Petrović: Izbori na severu Kosova 2013.


Novopostavljeni kosovski ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović preuzima dužnost od dosadašnjeg vršioca dužnosti ministra Raifa Elezija
Novopostavljeni kosovski ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović preuzima dužnost od dosadašnjeg vršioca dužnosti ministra Raifa Elezija

Lokalni izbori na severu Kosova biće održani za dve godine, izjavio je za Glas Amerike ministar za lokalnu samoupravu i potpredsednik Vlade Kosova Slobodan Petrović. Petrović je kazao da je neophodno da na severu Kosova u što kraćem roku, u punom kapacitetu, profunkcioniše carina, sudstvo i policija.

Glas Amerike: Jedan od glavnih izazova za ovo ministarstvo je svakako decentralizacija na severu Kosova. Hoće li se za vreme vašeg mandata održati lokalni izbori na severu?

Petrović: Pa sigurno to ne zavisi samo od ministarstva. Treba da se naprave uslovi da bi zaista to imalo smisla. U svakom slučaju ono što ćemo zajedno sa međunarodnom zajednicom implementirati biće u interesu građana koji žive tamo.

Glas Amerike: Da li će se za vreme vašeg mandata održati tamo izbori?

Petrović: Kao što znate, izborni proces je završen za parlament. Očekujemo za dve godine lokalne izbore. U svakom slučaju pravićemo uslove da se ti izbori održe u najboljem mogućem redu. Ja sam svestan činjenice da nas očekuje puno izazova, ali u svakom slučaju sve ono što budemo radili radićemo u interesu građana koji žive na tom prostoru.

Glas Amerike: Kako bi ste Vi sada ocenili situaciju na severu Kosova?

Petrović: Sigurno ne treba da poznajete mnogo političku situaciju na Kosovu pa da vidite da je na severu nešto drugačije, da iziskuje jedno određeno vreme, da se problemi reše. Ono što je gotovo sigurno je da to ide na štetu običnih građana, da kad imate situaciju ili nemate sistem ili imate više sistema tu i jedno i drugo dolazi do konfuzije i do jednostavno nepoznavanja građana za svoje potrebe. Ono što je neophodno da se u što kraćem roku, upravo one ustanove i institucije koje su vezane za svakodnevni život, počev od carine, sudstva, policije, da to funkcioniše na najbolji mogući način i da tu postoji jedan sistem koji će pre svega biti u interesu građana. Ono što sigurno očekujem je da ću u tom delu imati, normalno podršku Vlade, ali svakako i podršku EULEX-a koji pre svega ima mandat da implementira tu obavezu.

Glas Amerike: Kada ćete u zvaničnu posetu severnom delu Kosovske Mitrovice?

Petrović: Kada me oni budu pozvali.

Glas Amerike: Ko treba da vas pozove?

Petrović: Pa sigurno ono što bi bilo dobro da znate je da postoji pripremni tim za severnu Mitrovicu i da očekujem da ćemo u narednom periodu imati intenzivniju saradnju. Opet kažem da nemam nameru da sprovodim bilo kakav program ni projekat nasilno. To je nešto što je i stav samog premijera. Radićemo u interesu građana, kako na jugu tako i na severu. Mi apsolutno ne delimo građane po imenu i prezimenu, po najmanje po političkim partijama i prosto imamo obavezu da i tim ljudima damo jednu alternativu za bolji život.

Glas Amerike: U Beogradu ocenjuju da je Vlada Kosova imenovanjem Edite Tahiri za šefa prištinskog Pregovaračkog tima pokazalo da ti razgovori između Beograda i Prištine neće biti tehnički. Koliko ima istine u tome?

Petrović: Tu je situacija sasvim jasna. Razgovor između Beograda i Prištine organizuje Evropska Unija i ona pravi temu, ona pravi agendu i to je jednostavno poznato tako da sve druge stvari su manje više špekulacija.

Glas Amerike: Premijer Tači je u izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima označen kao jedan od najodgovornijih. U kojoj meri to narušava imidž Vlade i kako će se to odraziti na buduće pregovore sa Beogradom?

Petrović: Apsolutno mislim da su to dva odvojena procesa. Imate izjavu i zvaničnog Beograda i zvanične Prištine. Ono što je sa našeg stanovišta potpuno jasno, naše aktivnost,i naš je fokus upravo na rešavanju problema naše zajednice, apslotno da za tu vrstu dileme imate Beograd i Prištinu.

Glas Amerike: Kako ocenjujete činjenicu da je Predsednik Kosova izbaran zahvaljujući i srpskim glasovima?

Petrović: Ono što je ustavom određeno da predsednika Kosova biraju narodni poslanici, da je potrebno najmanje dvotrećinska većina u prvom krugu, veći znate da je za treći krug potrebna prosta većina. Ja sam bio deo Parlamenta, ja sam bio jedan od onih poslanika koji je glasao i to je još jedan pokazatelj i još jedna prilika gde se jasno vidi koja je uloga i pozicija i Samostalne Liberalne Stranke i srpskih predstavnika u parlamentu, tako da je to nešto što će imati značajniju ulogu u celoj ovoj našoj ulozi u Vladi i u institucijama. Sa druge strane mislim da, ako me već pitate mislim da je mnogo bolje da se izbor predsednika vrši neposredno i da će na taj način upravo i ta pozicija dobiće na kvalitetu i na značaju. To je jednostavno zakon u skladu sa Ustavom.

XS
SM
MD
LG