Linkovi

Sloboda medija ugrožena širom sveta


Indeks svetske slobode štampe za 2015. po istraživanjima Reportera bez granica
Indeks svetske slobode štampe za 2015. po istraživanjima Reportera bez granica

Sloboda medija se prošle godine pogoršala širom svijeta, objavila je organizacija “Reporteri bez granica” u svom novom izvještaju. Od balkanskih zemalja najviše je nazadovala Srbija.

Prema godišnjem indeksu, uslovi su pogoršani u čak dvije trećine od 180 zemalja, obuhvaćenih istraživanjem. Kada je riječ o regionu Balkana, najveći pad zabilježila je Srbija.

Od pogubljenja novinara u Iraku do hapšenja u Sjedinjenim Državama i pokušaja vlada da kontrolišu informisanje - zaposleni u medijima na svakom kontinentu suočavali su se sa sve većim prijetnjama 2014. Direktorka američke kancelarije “Reportera bez granica”, Delfin Algon, za Glas Amerike kaže da je negativna statistika očekivana nakon nasilne godine.

"2014. je obilježio ekstreman nivo nasilja, dok je ubijeno 66 novinara. Veliki broj je otet u Siriji, Iraku, Libiji, Ukrajini. Na kraju prošle godine, najmanje 40 novinara i dalje je bilo u zarobljeništvu.”

Na dnu liste “Reportera bez granica “, po regionima, su Sjeverna Afrika i Bliski istok gdje, kako se navode, nezavisno informisanje jednostavno ne postoji.” U izvještaju organizacije se ističe da su teške posljedice po slobodu medija imali aktuelni sukobi u Siriji, Iraku, ali i u Ukrajini, dok su se pobunjeničke grupe poput Islamske države i Boko Harama oštro obračunavale sa novinarima, koristeći religiju kao opravdanje za brutalno nasilje. Prema godišnjem indeksu, pad su zabilježile i Sjedinjene Države, dijelom zbog pritvaranja novinara tokom izvještavanja o protestima u Fergusonu, u Mizuriju, i drugih slučajeva poput Vikiliksa. Delfin Algon je pesimistična i u pogledu 2015.

"Nadam se da će biti nekih poboljšanja ove godine, ali u svijetlu napada na Šarli Ebdo početkom januara, mogu da kažem da je godina počela na veoma dramatičan način širom svijeta.”

Region Evropske unije i Balkana vodi po slobodi medija, ali je i u tom području zabilježen veliki pad između dva izvještaja. Od balkanskih zemalja, najviše je nazadovala Srbija koje se našla na 67. mjestu, što je za 13 pozicija lošije u odnosu na prethodnu godinu.

“Prilično smo zabrinuti zbog situacije u Srbiji. Zabilježili smo nekoliko slučajeva cenzure i kršenja slobode medija, zbog čega je Srbija jedna od zemalja na Balkanu na koju smo usredsređeni”, navodi Algon.

Pad je zabilježilo i Kosovo, sa 80. na 87. mjesto, Crna Gora je zadržala 114. poziciju, a Makedonija napredovala sa 123. na 117. mjesto. Medju drugim zemljama u regionu, vodi Slovenija na 35. mjestu, slijedi Hrvatska na 58., te Bosna i Hercegovina na 66.

XS
SM
MD
LG