Linkovi

Sloboda izražavanja na delu


Derek Fenton u pratnji policije grada Njujorka
Derek Fenton u pratnji policije grada Njujorka

Radnik javnog prevoza u Sjedinjenim Državama, koji je otpušten jer je spalio stranice Kurana uspeo je da se izbori da bude vraćen na posao i da mu budu isplaćena zaostala primanja i odšteta.

Derek Fenton, 40-godišnji nadzornik u tranzitnom sitemu države Nju Džersi, zapalio je tri stranice svete islamske knjige 11. septembra prošle godine, na devetu godišnjicu terorističkih napada na SAD. Na taj način želeo je da izrazi protest zbog plana da se muslimanski kulturni centra i džamija izgrade dve ulice od mesta na kome su nekad stajale Kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra.

Fenton je dva dana kasnije dobio otkaz, uz objašnjavanje da je prekršio etički kodeks agencije. Međutim, američki Ustav garantuje svakom pravo na slobodu izražavanja, tako da je Fenton ove nedelje vraćen na posao, koji mu godišnje donosi 86 hiljada dolara. U sklopu nagodbe, posle tužbe koju je podneo zbog otpuštanja, Fenton će takođe dobiti 25 hiljada dolara na ime odštete zbog pretpljenog bola i više od 70 hiljada zaostalih primanja.

Fentona je u parnici zastupala Unija za američke građanske slobode, a jedan od lidera organizacije Debora Džejkobs izjavila je da ljudi u Americi "imaju pravo da pale svašta - uključujući pisma, zastave, knjige, Biblije i Kurane".

U odvojenom slučaju, porota u Mičigenu, zabranila je hrišćanskom pastoru Teriju Džonsu, koji je prošlog meseca spalio kuran da organizuje protest u velikom Islamskim centru Severne Amerike u gradu Dirbornu, gde se okupljaju pripadnici jedne od najvećih muslimanskih zajednica u SAD.

Porota se složila sa gradskim tužiocem, presudivši da bi takav protest verovatno doveo do "narušavanja javnog reda i mira".

Džons je pastor male fundamentalističke crkve na Floridi, a u centar pažnje javnosti prvi put je dospeo prošlog septembra, kada je pretio da će spaliti Kuran na godišnjicu terorističkih napada na SAD.

XS
SM
MD
LG