Linkovi

Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Ćuruvije


Bivši pripadnici državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije
Bivši pripadnici državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije

Bivši pripadnici državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić uhapšeni su oko podneva u Beogradu pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Dvojica uhapšenih i četvorica osumnjičenih - to bi najkraćem bilo ono što su danas saopštili potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i drugi državni organi posle istrage o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Bivši pripadnici Državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić uhapšeni su danas pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, Slavka Ćuruvije. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao specijalni tužilac za organizovani kriminal, Miljko Radisavljević, Milorad Ulemek Legija je progovorio o ubistvu Ćuruvije, što je bilo ključ za hapšenje.

Uz izvinjenje građanima Srbije i porodici Slavka Ćuruvije što se 14 godina čekalo na pravdu, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je istakao da ovim Srbija iza sebe ostavlja jedan težak zločin koji će uvek podsećati na jedno jezivo vreme, ali i na činjenicu da se takav zločin ne isplati i da ne može da prođe nekažnjeno.

"Postoji još dvoje svedoka o kojima poimenično u ovom trenutku ne možemo da govorimo, koji su takođe potvrdili priču. Dakle, potpuno je jasno da je tužilac posle 14 godina shvatio da ima dovoljno materijala u rukama u trenutku kada je došlo do više žive reči sa različitih strana, koje nedvosmisleno potvrđuju zločinačku ulogu dela države", kaže Vučić.

Osim uhapšenih Romića i Radonjića, za ubistvo Ćurivije osumnjičeni su i bivši šef DB-a, Rade Marković kao direktni nalogodavac i pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB-u, Miroslav Kurak, kao neposredni izvršilac.

Na pitanje da li će se doći do višeg nivoa, nekog ko je bio iznad Radeta Markovića, tužilac Radosavljević je rekao da treba sačekati istragu, dok je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, Veran Matić ocenio da je ovo veliki dan za slobodu novinarstva, jer je ona nemoguća ukoliko se ne kazne odgovorni za ubistva novinara.

"Nekažnjeni zločini, naročito oni koji dolaze iz državnih institucija poziv su na novo nasilje, pretnje i ugrožavanje bezbednosti. Zbog toga je veoma važno da ceo ovaj proces ne bude ograničen na jedan ili nekoliko drastičnih slučajeva, već da postane sastavni deo instrumenata pravne države i obaveza svakog političara i svake politike", ističe Matić.

Lider Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković je istakao da postoji još mnogo zločina čije će rasvetljavanje tek da šokiraju srpsku javnost, a po njegovoj oceni sve naloge za sve političke likvidacije davao je Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana, koji su bili na vrhu piramide državnog zločina:

"Piramida državnog terorizma je izgledala ovako – na čelu je bio vrhovni nalogodavac, Slobodan Milošević, a ispod toga su postojala dva eskadrona smrti", smatra Drašković.

Hapšenje osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvija pozdravljeno je danas iz oba novinarska udruženja Srbije, a i UNS i NUNS zahtevaju da se otkriju svi izvršioci i nalogodavci ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinovića.

I u LDP-u očekuju da će se kroz postupak koji će biti vođen kazniti svi nalogodavci, organizatori i izvršioci ovog državno organizovanog zločina, a po mišljenju ćerke ubijenog vlasnika Dnevnog telegrafa, Jelene Ćuruvije u istrazi i procesu koji treba da se desi isplivaće mnoge stvari.
XS
SM
MD
LG