Linkovi

Slabi podrška Trampu?


Donald Tramp govori tokom kampanje u Medisonu u Misuriju, 7. marta 2016.
Donald Tramp govori tokom kampanje u Medisonu u Misuriju, 7. marta 2016.

Prema novim političkim istraživanjima u SAD, podrška Donaldu Trampu, trenutno favoritu u trci za republikansku predsedničku nominaciju, možda se polako osipa, dok se danas glasa na primarnim izborima u još četiri države.

Nova anketa Vašington Posta i mreže ABC News pokazuje da 34 odsto republikanaca i dalje podržava milijardera Trampa, u odnosu na 25 odsto koliko ih podržava senatora iz Teksasa, Teda Kruza. 18 odsto birača favorizuje senatora sa Floride Marka Rubija a 13 odsto je za guvernera Ohaja, Džona Kejsika.

To znači da se Trampovo vodjstvo smanjilo u odnosu na prethodne ankete koje su sproveli vašingtonski dnevnik i TV mreža ABC. Ista anketa pokazuje da Tramp ne bi mogao da pobedi ni Kruza ni Rubija u hipotetičkom sučeljavanju jedan-na-jedan, ako bi se republikansko polje, koje je u početku sadržalo 17 kandidata, svelo na samo dvojicu.

Anketa koju su sproveli NBC News i kompanija Survey Monkey prikazuje Trampa u većem vodjstvu od gotovo dva prema jedan (39 procenata naspram 20 procenata) u odnosu na Kruza, dok Rubio i Kejsik kaskaju za njima, ali je i ta razlika manja nego što je bila ranije.

Nova istraživanja su izvršena u trenutku dok republikanski establišment, uključujući i kandidata stranke, Mita Romnija, koji je izgubio izbore 2012, ulaže velike napore da osujeti Trampa u osvajanju nominacije. Oni strahuju da je Tramp, koji nema političko iskustvo, suviše nepredvidljiv i da bi mogao da izgubi od vodećeg demokratskog kandidata, bivše državne sekretarke Hilari Klinton, na opštim izborima u novembru.

A u demokratskoj trci, primarni izbori se održavaju u Mičigenu i Misisipiju. Prema anketama, Hilari Klinton ima veliku prednost u obe države, u odnosu na senatora iz Vermonta, demokratskog socijalistu Bernija Sandersa koji je njen jedini preostali rival.

XS
SM
MD
LG