Linkovi

Sitilidis: Strateški udarac za diplomatiju SAD


Sitilidis: Diplomatija ostaje visoko cenjena i odgovorna profesija.
Sitilidis: Diplomatija ostaje visoko cenjena i odgovorna profesija.

Kako će se objavljivanje američkih tajnih podataka preko Vikiliksa odražiti na američku spoljnu politiku, buduću ulogu diplomatije i njenih nastojanja? Kolega Branko Mikašinović postavio je to pitanje saradniku vašingtonskog centra “Vudro Vilson”, Džonu Sitilidisu.

Sitilidis: “Objavljivanje američkih diplomatskih telegrama od strane Vikiliksa predstavlja veoma nezgodnu situaciju za SAD i strateški udarac za američku diplomatiju u smislu njene sposobnosti da čuva tajna i poverljiva dokumenta. Medjutim, ispostavilo se da mnogi elementi ove epizode imaju i značajne koristi. Objavljivanje tajnih dokumenata je doprinelo unapredjenju konsenzusa o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa imajući u vidu paradoksalnu podršku brojnih sunitskih, arapskih država u blizni Irana, koje su irazile zabrinutost i izjasnile se protiv nuklearnog programa te zemlje odlučnije od, recimo, SAD ili Izraela. Saudijska Arabija je, na primer, eksplicitno zahtevala da se “odrubi glava iranske zmije”. Ono što je od velikog značaja je saznanje da su brojne zemlje u saglasnosti sa SAD u pogledu iranskog nuklearnog programa i da mi u tom pogledu nismo tako izolovani kao što se mislilo. Inače, SAD bi u ovom momentu trebalo da preispitaju kako da se ovakve afere spreče u budućnosti. To bi moglo da počne izvodjenjem pred vojni sud vojnika Bredlija Meninga, koji je navodno dostavio tajne podatke Vikiliksu.”

Glas Amerike: Efektivno diplomatsko partnerstvo nalaže bezbednu i neometanu komunikaciju i poverenje. Vikiliks je potkopao oba ova načela. Šta se sada može učiniti?

Sitilidis: “U eri revolucionarnih tehnoloških dostignuća, biće sve teže da se se sačuvaju tajna dokumenta u svetlu našeg demokratskog i otvorenog društva. Slobodna i otvorena razmena informacija unutar adminstracije i sa savezničkim zemljama, posebno u pogledu terorizma, od velike je važnosti. Pre svega, na ljudskom planu, moraju se onemogućiti oni koji bi ukrali ili tajno dostavili poverljive podatke svoje zemlje i stavili ih na raspolaganje neprijateljskim zemljama. Akt vojnika Meninga, po meni, predstavlja izdajnički čin i u njegovom slučaju bi trebalo uputiti jasnu poruku da su takvi postupci potpuno neprihvatljivi i da će biti teško kažnjeni. Što se tiče Džuliana Asanža iz Vikiliksa verujem da se ne može mnogo učiniti. On je jednostvno instrument preko koga je objavljena tajna dokumentacija. Ali, ako preduzmete legalne mere proti Asanža, šta bi nas onda sprečilo da se podignu optužnice protiv “Njujork tajmsa “ ili “Vašington posta” za objavljivanje tajnih informacija, što je učinjeno tokom Bušove administracije. Akcija protiv Vikiliksa mogla bi da predstavlja izdaju američkih vrednosti i pravnih principa, i tu se mora biti veoma oprezan. Kriminalni čin je u stvari počinjen kradjom tajnih dokumenata i u tome leži ključni problem.”

Glas Amerike: Da li će “tajna diplomatija” i dostojanstvena diplomatska profesija ostati stvar prošlosti?

Sitilidis: “Diplomatija će ostati veoma važan elemenat u vodjenju inostrane politike naše zemlje. Ovakve afere mogu da imaju veliki uticaj na društva, vlade, medjunarodne odnose, trgovinu, itd., uključujući blagostanje naših gradjana. Zbog svega toga, diplomatija ostaje visoko cenjena i odgovorna profesija. Za mnoge Amerikance nema veće časti nego da predstavljaju svoju zemlju. Medjutim, poznato je da diplomatske aktivnosti obuhvataju prikupljanje informacija iz otvorenih, a ponekad i ne tako otvorenih izvora, da bi se pomoglo da zemlja donese bolje odluke. Bez obzira da li su u pitanju američke ili druge diplomate, ta profesija ponekad obuhvata elemente nedefinisanih i neprijatnih aktivnosti. Ipak, diplomatija je suštinski deo vištine vodjenja državnih poslova u SAD i širom sveta.

XS
SM
MD
LG