Linkovi

Sirijska opozicija traži intervenciju UN


Vojnici na ulicama sirijskog grada Dara
Vojnici na ulicama sirijskog grada Dara

Opozicioni Sirijski nacionalni savet je zatražio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Arapske lige da preduzmu akciju posle izveštaja da su pripadnici vladinih trupa u protekla dva dana „masakrirali“ više od dve stotine ljudi.

Opozicioni savet je danas zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, na kojem bi se razmotrili najnoviji „masakri“ na području planine Zavijah i u pokrajinama Idlib i Homs. Savet tvrdi da je za 48 sati pobijeno 250 ljudi, što je najsmrtonosniji period od početka pobune protiv vlasti u martu. Od Ujedinjenih nacija se traži da ta područja proglase „zaštićenom zonom“ i primoraju sirijske trupe da se povuku.

Portparol Bele kuće Džej Karni, danas je u Vašingtonu rekao da preovlađujući broj ljudskih žrtava proističe iz akcija vlade sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Karni je izjavio da su Sjedinjene Države „duboko zabrinute“ zbog verodostojnih izveštaja prema kojima vladine trupe nasumično ubijaju civile i vojne dezertere.

Pripadnik sirijske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, juče je izjavio za Glas Amerike da su vojnici opkolili i napali civile, uključujući i borce za ljudska prava, u selu Kafruved u pokrajini Idlib. Organizacija tvrdi da su pripadnici vladinih snaga čak odsekli glavu starešini lokalne džamije. Očevici su javili organizaciji u Londonu da su vojnici opkolili grupu dezertera u Idlibu i ubili ili ranili stotinak ljudi. Sa drugih područja takođe stižu vesti o stradanju civila.

Tvrdnje Sirijske opservatorije za ljudska prava ne mogu da budu potvrđene iz nezavisnih izvora jer Sirija strogo ograničava ulazak stranih novinara u zemlju.

Do navodnih napada došlo je u trenutku kada se strani posmatrači spremaju da doputuju u Siriju, u nastojanju da okončaju devetomesečni krvavi ustanak.

Funkcioneri Arapske lige kažu da će prethodnica te grupe stići u Siriju sutra, kako bi pripremila dolazak posmatrača, kojih će na kraju biti na stotine. U prethodnici se nalaze stručnjaci za bezbednost, pravosuđe i ljudska prava.

XS
SM
MD
LG