Linkovi

Ubijen vođa ID povezan s Parizom


Šaraf al-Muadan
Šaraf al-Muadan

Američka vojska saopštila je da je vodja Islamske države direktno povezan sa navodnim organizatorom prošlomesečnih terorističkih napada u Parizu, ubijen u koalicionom vazdušnom udaru u Siriji

Portparol koalicije, poručnik Stiv Voren izjavio je na brifingu za novinare da je Šaraf al-Muadan ubijen prošle nedelje. On je dodao da je Muadan „bio povezan“ sa Abdelhamidom Abaudom, za kojeg se veruje da je lider terorističke ćelije koja je koordinisala napade u Parizu, u kojima je ubijeno najmanje 130 osoba.

Abaud je ubijen u policijskoj raciji nekolko dana posle napada 13. novembra. Voren ističe da je Muadan „aktivno planirao nove napade na zapadne zemlje“ ali nije precizirao da li su meta bili američki ili evropski gradovi, ili pak i jedni i drugi.

Portparol američke vojske istakao je da je Muadan jedan od ukupno 10 “lidera” Islamske države koji su ubijeni u koalicionim vazdušnim udarima u proteklih mesec dana. Medju njima su još jedna pripadnik Islamske države koji je bio povezan sa terorističkom mrežom u Parizu kao i muškarac iz Bangladeša, koji je studirao u Britaniji, a navodno je bio haker Islamske države.

U drugom važnom dogadjaju u Siriji, savez kurdskih i arapskih pobunjenika uz podršku SAD osvojili su ključnu branu na reci Eufrat koju su držali borci Islamske države, potvrdio je Voren. On je rekao da su Sirijske demokratske snage (SDF) zauzele branu Tišrin u subotu uveče posle intenzivnih sukoba sa pripadnicima Islamske države.

XS
SM
MD
LG