Linkovi

Ključna sirijska grupa napustila razgovore


Pripadnici pobunjeničke grupe Ahrar al-Šam
Pripadnici pobunjeničke grupe Ahrar al-Šam

Jedna od glavnih sirijskih pobunjeničkih grupa napustila je razgovore opozicije u Saudijskoj Arabiji, čiji cilj je da se formira ujedinjeni front pre mogućeg sastanka sa režimom u Damasku.

Ahrar al-Šam, ultrakonzervativna grupa koju podržavaju Saudijci i koja je uglavnom aktivna u severnoj Siriji, povukla se na kraju dvodnevne konferencije u Rijadu iz protesta zbog uloge koju, kako je saopšteno,imaju grupe previše bliske vladi predsednika Bašara al-Asada.

Američki državni sekretar Džon Keri prethodno je u Parizu rekao da je konferencija, po svemu sudeći, veoma konstruktivna, ali da je prerano organizovati novu rundu mirovnih razgovora. Keri je rekao novinarima da se trenutno planira mogući sastanak u Njujorku, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Na sastanku u Rijadu učestvovali su predstavnici Sirijske nacionalne koalicije, koja ima podršku zapada, i čak pojedine islamističke pobunjeničke grupe.

Prema mirovnom planu, koji je prošlog meseca u Beču dogovorilo 20 zemalja, rok za početak razgovora pobunjenika i Asadove vlade je prvi januar. Diplomate iz Sjedinjenih Država, Rusije i Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra u Ženevi da razgovaraju o mirovnom procesu za Siriju. Američku delegaciju predvodiće pomoćnica državnog sekretara En Piterson.

XS
SM
MD
LG