Linkovi

Brahimi: Uputiti poziv i Iranu


Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif i izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lide Lakdar Brahimi tokom sastanka u Teheranu
Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif i izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lide Lakdar Brahimi tokom sastanka u Teheranu

Međunarodni izaslanik za Siriju poručio je u Teheranu da je učešće Irana na mirovnoj konferenciji “Ženeva 2” prirodno i neophodno

Izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju, Lakdar Brahim, rekao je da bi Iran trebalo da bude pozvan na mirovnu konferenciju narednog mjeseca u Ženevi.

Brahimi je na konferenciji za novinare u Teheranu naglasio da je učešće Irana na takozvanoj “Ženeva 2” konferenciji “prirodno i neophodno.” Međunarodni izaslanik za Siriju je dodao da generalni sekretari Ujedinjenih nacija i Arapske lige, Ban ki Mun i Nabil el Arabi, takođe vjeruju da bi Teheran trebalo da bude zastupljen.

Brahimi se obratio novinarima nakon susreta sa iranskim šefom diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom, koji je rekao da Iran, inače ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, želi da pomogne u rešavanju sirijske krize diplomatskim putem.

Lakdar Brahimi obilazi region da bi pridobio podršku za organizovanje mirovne konferencije, čiji cilj je uspostavljanje privremene sirijske vlade i priprema za demokratske izbore u zemlji.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava u međuvremenu je objavila da su kurdski borci zauzeli jednu sirijski kontrolni punkt, na granici sa Irakom, nakon trodnevnih sukoba sa nekoliko pobunjeničkih grupa među kojima su Islamska država u Iraku i Levantu i Džabat al-Nusra.

Sirijska državna televizija prethodno je izvijestila da je lider Džabat al-Nusre, Abu Mohamed al Golani, ubijen u pokrajini Latakija. Ta vijest je međutim juče sklonjena sa internet stranice, bez ikakvog objašnjenja. Takođe su objavljeni ostali izvještaji u kojima se demantuje da je al Golani ubijen.
XS
SM
MD
LG